Seul i Pjongjang ponovo uspostavljaju kanale komunikacije

Sjeverna Koreja je jednostrano prekinula zvanične kanale vojne i političke komunikacije u junu 2020, kada je osudila slanje propagandnih letaka protiv Pjongjanga na svoju teritoriju

1194 pregleda 2 komentar(a)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un, Foto: Reuters

Pjongjang i Seul složili su se da obnove kanale komunikacije godinu dana poslije njihovog prekida, saopštilo je jutros južnokorejsko predsjedništvo.

Sjeverna Koreja je jednostrano prekinula zvanične kanale vojne i političke komunikacije u junu 2020. godine, kada je osudila slanje propagandnih letaka protiv Pjongjanga na svoju teritoriju. Tada je za te aktivnosti optužila aktiviste južnog susjeda.

Taj prekid komunikacije došao je u kontekstu "ćorsokaka" u međukorejskom dijalogu, dvije godine poslije tri sastanka lidera Sjeverne Koreje Kim Džong Una i južnokorejskog predsjednika Mun Džae Ina tokom 2018. godine.

Dvije Koreje su danas, iako su na papiru još u ratu, saopštile da obnavljaju komunikaciju.

"U skladu sa dogovorom dvojice lidera, Sjever i Jug su preduzeli mjeru za ponovno otvaranje svih međukorejskih linija komunikacije od 27. jula u 10.00 (po lokalnom vremenu)", javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim i Mun od aprila su razmjenjivali pisma u namjeri poboljšanja odnosa, navodi se u saopštenju južnokorejskog predsjedništva i dodaje da je prvi korak obnavljanje komunikacije.

Bonus video: