NIJE MU PONUDIO UTOČIŠTE

Makron pozvao Haririja u Pariz: Na nekoliko dana kako bi pomogao smirivanju tenzija u Libanu

Neimenovani zvaničnik Makronovog kabineta rekao je da je predsjednik Francuske donio tu odluku o pozivu pošto je juče i danas nekoliko puta razgovarao s Haririjem i saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2017. 20:19h

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je danas premijera Libana Saada Haririja i njegovu porodicu da dođu u Pariz, dok se gomilaju optužbe da ga Saudijska Arabija drži kao zatočenika.

Makron je rekao da Haririju nije ponudio utočište u Francuskoj, već da ga je pozvao da dodđe na nekoliko dana kako bi pomogao smirivanju tenzija u Libanu, navodi Asošiejted pres.

Neimenovani zvaničnik Makronovog kabineta rekao je da je predsjednik Francuske donio tu odluku o pozivu pošto je juče i danas nekoliko puta razgovarao s Haririjem i saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom.

Makronov kabinet očekuje da će Hariri narednih dana doći s porodicom u Francusku.

Predsjednik Libana Mišel Aun danas je prvi put optužio Saudijsku Arabiju da je zatočila Haririja i zatražio od Savjeta bezbjednosti UN i evropskih država da intervenišu.

Hariri je 4. novembra neočekivano podnio ostavku u televizijskom obraćanju iz Saudijske Arabije, gdje se i danas nalazi, a njegov stariji brat Bahaa Hariri danas je prekinuo ćutanje, rekavši da podržava odluku svog brata.

U prvom saopštenju za javnost, Bahaa Hariri je rekao da podržava ostavku svog brata i zahvalio je Saudijskoj Arabiji za "decenije podrške" institucijama Libana. On je optužio Iran i libansku ekstremističku grupu Hezbolah, naklonjenu Iranu, da žele da "preuzmu kontrolu nad Libanom".

Bahaa Hariri je prethodnih dana pominjan u libanskim medijima kao mogući nasljednik svog brata na mjestu libanskog premijera, a mediji su pisali da ima podršku Rijada.

"Podržavam odluku mog brata Saada da podnese ostavku na funkciju premijera Libana suočen sa rastućim zahtjevima i akcijama Hezbolaha, iranske surogat partije u Libanu", navedeno je u saopštenju starijeg Haririja.

U saopštenju se dodaje da je porodica Hariri uvijek bila za principe koji čine Liban jedinstvenim u svijetu, uključujući mozaik različitih vjera i političkih opredjeljanja.

Libanski mediji su prošle nedjelje objavili da je Saudijska Arabija odlučila da Saada Haririja, koga je smatrala suviše popustljivim prema Hezbolahu, zamijeni njegov stariji brat, njen novi čovjek u Libanu.

Bahaa Hariri (51) je radio u porodičnoj građevinskoj kompaniji Saudi Oger u Saudijskoj Arabiji, ali ju je napustio i sada se bavi nekretninama i investicijama. Rijetko daje izjave za medije.

Odnosi braće su navodno napeti još otkako je Saad 2005. godine, poslije ubistva njihovog oca, bivšeg premijera Rafika Haririja, određen za političkog nasljednika iako je mlađi. Odluku o tome je objavila porodica.

Saad Hariri je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je Vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi Hezbolaha. Ta Vlada je bila duboko podijeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Mnogi vjeruju da je Haririjevu odluku da podnese ostavku diktirala Saudijska Arabija u vrijeme pojačanog nadmetanja za uticaj u regionu s Iranom, koji podržava Hezbolah, Haririjevog glavnog rivala u Libanu.

Preporučujemo za Vas