Aun: Hariri je zatočen u Saudijskoj Arabiji, to je akt agresije

Mada je Saudijska Arabija porekla da je pritvorila Haririja, predsjednik Libana ju je danas ponovo optužio da ga je zatočila i ograničila mu kontakte, i njegovo "pritvaranje" nazvao kršenjem međunardnog prava
0 komentar(a)
Mišel Aun, Foto: Reuters
Mišel Aun, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2017. 17:49h

Predsjednik Libana Mišel Aun izjavio je danas da je libanski premijer Saad Hariri zatočen u Saudijskoj Arabiji i nazvao to "aktom agresije" protiv te mediteranske zemlje.

Obraćajući se direktorima libanskih medija, Aun je izrazio nezadovoljstvo što Haririja već 12 dana nema u Libanu, od kako je podnio ostavku u saudijskoj prijestonici Rijadu, o čemu je saudijska televizija emitovala njegovu unaprijed snimljenu izjavu.

Mada je Saudijska Arabija porekla da je pritvorila Haririja, predsjednik Libana ju je danas ponovo optužio da ga je zatočila i ograničila mu kontakte, i njegovo "pritvaranje" nazvao kršenjem međunardnog prava.

Aun je ocijenio da je propalo arapsko posredovanje, te je zatražio od članica Savjeta bezbjednosti UN i drugih evropskih država da se umiješaju.

Očekuje se da će danas u Saudijsku Arabiju doći ministar vanjskih poslova Francuske.

Hariri je 4. novembra iznenada objavio ostavku, što je izazvalo krizu u Libanu. On je tada rekao i da Iran i libanski proiranski Hezbolah "dave" njegovu zemlju.

Od tada se uveliko spekuliše o Haririjevoj slobodi kretanja. U svom prvom intervjuu za libansku televiziju poslije ostavke, Hariri je u nedjelju uveče rekao da može slobodno da se kreće i najavio da se uskoro vraća u Liban, a juče je na Tviteru poručio da se vraća za dva dana.

Premijer Hariri je popodne odgovorio predsjedniku Aunu i još jednom negirao da ga je Saudijska Arabija zatočila.

"Želim da ponovim i potvrdim da sam sasvim dobro i da ću se vratiti, uz božju volju, u dragi Liban, kao što sam obećao, vidjećete", napisao je Hariri na Tviteru, ali nije naveo kada.

Član Haririjeve političke partije takođe je izjavio novinarima da premijer i njegova porodica nisu zatočeni.

Mnogi vjeruju da je Haririjevu odluku diktirala Saudijska Arabija u vrijeme pojačanog nadmetanja s Iranom za uticaj u regionu.

Iran podržava Haririjevog glavnog rivala u Libanu šiitsku ekstremističku organizaciju Hezbolah koja je takođe partner u Haririjevoj vladi jedinstva.

Aun, maronitski hrišćanin, je saveznik Hezbolaha, ali je bio blizak Haririju prije najnovije krize zbog ostavke.

Televizija "Fjučer" povezana sa partijom Haririja, kaže da će se vratiti u Liban prije nedelje kada će se arapski ministri vanjskih poslova sastati u Kairu na zahtjev Saudijske Arabije. Očekuje se da će biti riječi o rastućem iranskom uticaju u regionu kao i o libanskoj krizi.

I predsjednik Irana Hasan Rohani je izjavio da je Saudijska Arabija vršila pritisak na Haririja da podnese ostavku i da nastoji da izdejstvuje vojno miješanje Izraela u Libanu.

Bonus video: