Predsjednik Izraela primio treću dozu vakcine protiv korone

"Izrael je pionir u primjeni treće doze za starije osobe u dobi od 60 i više godina. Borba protiv pandemije COVID -a je globalna borba. Jedini način na koji možemo pobijediti COVID je zajedno"

2407 pregleda 232 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Predsjednik Izraela Isak Hercog i njegova supruga Mihal su u petak, 30. jula, među prvima primili treću dozu vakcine protiv koronavirusa, pošto je dan ranije najavljeno da će ta država biti jedna od prvih u svijetu koja će davati buster vakcine starijima od 60 godina.

Odluka o davanju treće doze donijeta je usred nastojanja da se zaustavi najnoviji talas zaraze delta sojem koronavirusom i skok broja zaraženih na preko 2.000 dnevno tokom ove nedjelje.

Poređenja radi, prije mjesec dana bilježilo se samo nekoliko desetina novih slučajeva zaraze za 24 sata.

Izraelski mediji navode da treća doza možda neće zaustaviti rast broja zaraženih, ali će spriječiti da stariji stanovnici teško obole.

Predsjednik Izraela je ocijenio da su buster doze "važan korak za društvenu solidarnost u državi Izrael", naglasivši potrebu da se spriječi obolijevanje starijih.

"Ponosan sam što smo mi prva zemlja koja vakciniše trećom dozom", rekao je Hercog, prenijeli su izraelski mediji.

Premijer Izraela Naftali Benet, koji je došao zajedno sa premijerom i njegovom suprugom u centar za vakcinaciju, rekao je da je jedini način borbe protiv COVID-a 19 zajedništvo.

"Izrael je pionir u primjeni treće doze za starije osobe u dobi od 60 i više godina. Borba protiv pandemije COVID -a je globalna borba. Jedini način na koji možemo pobijediti COVID je zajedno", rekao je Benet.

U obraćanju preko televizije u četvrtak uveče, 29. jula, rekao je da će dovesti svoju majku da se imunizuje trećom dozom nastojeći da ohrabri i druge da učine to za starije članove svoje porodice.

Više od 57 odsto od 9,3 miliona stanovnika je primilo dvije doze Fajzer/Biontek vakcine i 80 odsto populacije starije od 40 godina je vakcinisano.

Zahvaljujući vakcinaciji Izrael je otvorio ekonomiju prije drugih zemalja, ali sada bilježi nagli skok zaraženih novim delta sojem virusa, čak i među vakcinisanima, navodi Asošiejted pres.

Ljudi stariji od 60 godina koji su imunizovani prije više od pet mjeseci moći će da prime treću vakcinu.

Ni SAD ni EU nisu odobrile treće doze vakcine i nije još dokazano da li ona pomaže i ako pomaže kome je potrebna i kada.

Ranije su davane treće doze ruske i kineske vakcine u nekim zemljama, navodi Asošiejted pres.

Izrael je od početka ove godine vodio jednu od najagresivnijih i najuspešnijih kampanja vakcinacije.

Bonus video: