Bajden uvodi nove sankcije Bjelorusiji

"Odgovornost je svih kojima je stalo do ljudskih prava, slobodnih i fer izbora i slobode izražavanja da ustanu protiv opresije. SAD će nastaviti da podržavaju ljudska prava i slobodu izražavanja dok zajedno sa svojim saveznicima i partnerima smatraju Lukašenka odgovornim"

8307 pregleda 362 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je danas odluku kojom se uvode nove sankcije protiv režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, jačajući pritisak na bjelorusku vladu u koordinaciji s Velikom Britanijom i Kanadom.

Među onima kojima se uvode nove sankcije su Bjelaruskali OAO, jedna od najvećih bjeloruskih državnih firmi i izvor bogatstva za režim, Bjeloruski Nacionalni olimpijski komitet i 15 privatnih kompanija uključujući istaknutu bjelorusku banku Absolutbank, koja ima veze sa režimom predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjeloruski olimpijski komitet optužen je za olakšavanje pranja novca, izbjegavanje sankcija i zaobilaženje viznih zabrana. Međunarodni olimpijski komitet je takođe ukorio bjeloruski komitet zbog toga što nije zaštitio bjeloruske sportiste od političke diskriminacije i represije.

"Odgovornost je svih kojima je stalo do ljudskih prava, slobodnih i fer izbora i slobode izražavanja da ustanu protiv opresije. SAD će nastaviti da podržavaju ljudska prava i slobodu izražavanja dok zajedno sa svojim saveznicima i partnerima smatraju Lukašenka odgovornim", rekao je Bajden u saopštenju.

Lukašenko je osvojio šesti predsjednički mandat na prošlogodišnjim izborima za koje opozicija i mnogi na Zapadu smatraju da su lažirani.

Vjerovanje da su glasovi ukradeni izavalo je prošle godine masovne proteste u Bjelorusiji što je dovelo do povećanje represije od strane Lukašenkovih vlasti protiv demonstranata, disidenata i nezavisnih medija. Više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade su tučene i zadržane u zatvoru.

Bajdenova administracija pozvala je Lukašenokove vlasti da dozvole nezavisnu međunarodnu istragu oko preusmjeravanja komercijalnog leta Rajanera na Minsk da bi se uhapsio opozicionar, da oslobode sve političke zatvorenike i sa demokratskom opozicijom i civilnim društvom počnu pregovore koji bi doveli do slobodnih i fer predsjedničkih izbora pod nadzorom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Bonus video: