Nigerija: Predalo se 335 ekstremista Boko Harama

Ranije ove godine objavljeno je nekoliko izvještaja da je lider Boko Harama Abubakar Šekau umro nakon što je detonirao eksplozivnu napravu dok su ga progonili borci rivalske ekstremističke frakcije ID

4341 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nigerijska vojska je saopštila da se 335 islamskih ekstremista iz grupe Boko Haram predalo poslije vojne ofanzive na sjeveroistoku zemlje.

Portparol nigerijske vojske objavio je u ponedjeljak fotografije muškaraca koji drže plakate sa zahtjevom za oproštaj i rekao da su se predali glavni stručnjak za bombe i njegov zamjenik, kao i stotine žena i djece, članova porodica ekstremista.

Ranije ove godine objavljeno je nekoliko izvještaja da je lider Boko Harama Abubakar Šekau umro nakon što je detonirao eksplozivnu napravu dok su ga progonili borci rivalske ekstremističke frakcije ID.

Teško je procijeniti da li će predaja ekstremista biti velika pobjeda za nigerijske snage u borbi protiv decenijske pobune Boko Harama, rekao je Sadik Šehu, penzionisani visoki oficir nigerijskih vazdušnih snaga.

Čak i prije Šekauove smrti, on i njegovi saveznici suočavali su se sa sve većom prijetnjom otcjepljene frakcije poznate kao Provincija Zapadna Afrika Islamske države (ISVAP), poznata po otmicama i napadima u poslednjih godinu dana.

Bonus video: