zbog špijunaže

Kanađanin Majkl Spejvor osuđen na 11 godina zatvora u Kini, Trudo: Neprihvatljivo i nepravedno

"Današnja presuda Majklu Spejvoru donesena je nakon više od dvije i po godine proizvoljnog pritvora, nedovoljne transparentnosti u sudskom procesu i suđenja koje čak nije ispunilo ni minimalne standarde međunarodnog prava", navodi se u saopštenju kanadskog premijera

10868 pregleda 2 komentar(a)
Spejvor, Foto: Reuters
Spejvor, Foto: Reuters

Kineske vlasti su danas osudile kanadskog državljanina Majkla Spejvora na 11 godina zatvora zbog špijunaže, a presudu je oštro osudila zvanična Otava.

Spejvor je bio uhapšen 2018, otkada je u pritvoru, pod optužbom za špijunažu i odavanje državnih tajni.

"Osuđen je na 11 godina zatvora, oduzimanje lične imovine u iznosu od 50.000 juana (6.600 eura) i deportaciju", navodi se u odluci suda u Dandungu, koji ne precizira kada će Kanađanin biti protjeran iz Kine.

Kanadski premijer Džastin Trudo osudio je "apsolutno neprihvatljivu i nepravednu osudu" i kaznu od 11 godina zatvora za Spejvora.

"Današnja presuda Majklu Spejvoru donesena je nakon više od dvije i po godine proizvoljnog pritvora, nedovoljne transparentnosti u sudskom procesu i suđenja koje čak nije ispunilo ni minimalne standarde međunarodnog prava", navodi se u saopštenju kanadskog premijera.

Privođenje Spejvora i bivšeg kanadskog diplomate Majkla Kovriga, bilo je potez koji se smatrao pritiskom na Otavu da oslobodi finansijsku direktorku Huaveija Meng Vandžu.

Ona je na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uhapšena 1. decembra 2018, na aerodromu u Vankuveru.

Hapšenje direktorke Huaveija, a zatim i dvojice Kanađana, izazvali su diplomatsku krizu bez presedana između Pekinga i Otave.

Kovrig u pritvoru u Kini čeka izricanje presude.