EU: Talibani kontrolišu 65 odsto Avganistana

EU strahuje od ponavljanja krize 2015-16. izazvane haotičnim dolaskom više od milion migranata

4766 pregleda 48 reakcija 1 komentar(a)
Djeca raseljena iz sjevernih provincija spavaju u parku u Kabulu, Foto: STRINGER
Djeca raseljena iz sjevernih provincija spavaju u parku u Kabulu, Foto: STRINGER

Talibanski pobunjenici učvrstili su juče kontrolu nad osvojenom teritorijom Avganistana, a jedan zvaničnik Evropske unije je rekao da militanti kontrolišu 65 odsto zemlje.

Bezbjednosna situcija se pogoršava dok se strane trupe povlače, a predsjednik Ašraf Gani je pozvao regionalne moćnike da podrže njegovu vladu.

Ujedinjene nacije su saopštile da bi napredak koji je u oblasti ljudskih prava ostvaren za 20 godina od zbacivanja islamista sa vlasti mogao biti poništen.

Ganijevi saradnici su kazali da on od regionalnih milicija sa kojima se godinama svađao traži da se okupe u odbrani njegove vlade. Takođe je pozvao civile da brane “demokratsko tkivo” Avganistana.

Rojters je prenio da talibani konsoliduju kontrolu nad sjeverom zemlje, odakle se povukla većina vladinih bezbjednosnih snaga. Sjever Avganistana je godinama bio najmirniji dio zemlje sa minimalnim prisustvom talibana.

Vjeruje se da je strategija talibana da zauzmu sjever kao i glavne granične prelaze na sjeveru, zapadu i jugu a potom da se približe Kabulu.

Oni sada kontrolišu 65 odsto teritorije Avganistana, prijete da zauzmu prijestonice 11 provincija i pokušavaju da liše Kabul tradicionalne podrške nacionalnih snaga na sjeveru, rekao je juče Rojtersu visoki zvaničnik EU.

SAD izvode vazdušne napade da podrže vladine trupe, ali su saopštile da je na snagama Avganistana da brane svoju zemlju. “To je njihova borba”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi.

Bijela kuća je juče saopštila da vojne snage Avganistana imaju opremu i obuku koja im je potrebna da uzvrate udarac talibanima.

Oko 400.000 Avganistanaca je raseljeno proteklih mjeseci i povećan je broj ljudi koji bježe u Iran u posljednjih 10 dana, rekao je zvaničnik EU.

Šest članica EU je upozorilo Evropsku komisiju da ne zaustavlja deportacije odbijenih avganistanskih tražilaca azila koji stižu u Evropu, strahujući od ponavljanja krize 2015-16. usljed haotičnog dolaska više od miliona migranata, uglavnom sa Bliskog istoka.

SAD će okončati povlačenje svojih snaga krajem ovog mjeseca na osnovu sporazuma sa talibanima, koji podrazumijeva povlačanje stranih trupa u zamjenu za obećanje talibana da će spriječiti da Avganistan bude korišten za međunarodni terorizam. Talibani su obećali da neće napadati strane snage dok se povlače, ali nisu pristali na obustavu vatre sa vladom.

Bonus video: