Hakeri vratili 260 miliona dolara u kriptovalutama koje su ukrali

Vrijednost imovine u novčanicima bila je nešto preko 600 miliona američkih dolara u vrijeme objave

12158 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Hakeri odgovorni za jednu od najvećih krađa kriptovaluta u istoriji, vratili su više od trećine od ukradenih gotovo 600 miliona američkih dolara, prenijela je agencija Rojters.

Poly Network, decentralizovana finansijska platforma koja posreduje u "peer-2-peer" transakcijama, objavila je vijest da je hakovana na Tvitteru, navodeći pojedinosti o digitalnim novčanicima u koje su tokeni poslati.

Vrijednost imovine u novčanicima bila je nešto preko 600 miliona američkih dolara u vrijeme objave.

Poly Network je kasnije pozvao hakere da vrate ukradena sredstva na nekoliko digitalnih adresa, navodeći da planira da preduzme pravne korake.

Kompanija za blokčejn forenziku "Chainalysis" navela je da je vraćeno oko 260,97 miliona dolara u kriptovalutama.

"Hakeri su naveli da su pljačku izveli zbog "zabave" i da su željeli da pokažu ranjivost platforme prije nego je drugi iskoriste", naveli su iz kompanije za blokčejn tehnologiju "Elliptic and Chainalysis".

Identitet hakera nije poznat, a agencija Rojters nije mogla da provjeri autentičnost informacije.

Suosnivač Elliptica, Tom Robinson smatra da su hakeri novac vratili i možda iz razloga što toliku količinu "teško da mogu oprati".

Pljačka spada među najveće u istoriji decentralizovanih platformi za finansijske transakcije u kriptovalutama, nadmašivši hakerski napad na platformu "Coincheck" sa sjedištem u Tokiju 2018. u kojem je ukradeno 530 miliona dolara u bitkoinima.

Platforma Mt. Gox propala je 2014. godine nakon krađe u kojoj je ukradeno oko pola milijarde dolara u bitkoinima.

Bonus video: