Stoltenberg: Duboko smo zabrinuti zbog teškog nasilja u Avganistanu

"Talibani moraju da shvate da ih međunarodna zajednica neće priznati ako zemlju zauzmu silom", rekao je Stoltenberg

9707 pregleda 18 komentar(a)
Talibanski borci na raskrsnici puteva u gradu Gazni, Foto: Reuters
Talibanski borci na raskrsnici puteva u gradu Gazni, Foto: Reuters

NATO je "duboko zabrinut zbog teškog nasilja koje je posljedica talibanskih napada, poput napada na civile i ciljanih ubistava, kao i zbog izvještaja o drugim ozbiljnim kršenjima ljudskih prava", saopštio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Talibani moraju da shvate da ih međunarodna zajednica neće priznati ako zemlju zauzmu silom", rekao je Stoltenberg.

Dodao je da je NATO i dalje spreman podržati političko rješenje sukoba.

"Naš cilj je da i dalje nastavimo da podržavamo avganistansku vladu i bezbjednosne snage koliko god je to moguće. Bezbjednost našeg osoblja nam je najvažnija. NATO će ostati diplomatski prisutan u Kabulu i nastaviće da se prilagođava situaciji ukoliko to bude potrebno", rekao je Stoltenberg nakon konsultacija.

Naveo je i da će nastaviti sa procjenom razvoja događaja na terenu.

"U stalnom smo kontaktu sa avganistanskim vlastima i sa ostatkom međunarodne zajednice", rekao je.

Talibani su u petak pojačali kontrolu nad Avganistanom, a ambasade zapadnih država spremne su da pošalju vojnike kako bi pomogle u evakuaciji osoblja iz glavnoga avganistanskog grada.

Napredovanje talibana podstaklo je strahovanja da bi avganistanska vlada, koju podržava SAD, u roku od nekoliko sedmica mogla pasti, a vlast bi mogli da preuzmu pobunjenici, posebno pošto međunarodne snage završe sa povlačenjem nakon 20-godišnjeg rata, prenosi agencija Hina.

Patrola talibanskih boraca u gradu Farah
Patrola talibanskih boraca u gradu Farahfoto: Reuters

Njemačka planira da smanji broj članova osoblja svoje ambasade u Kabulu na najmanju moguću mjeru i da pojača sigurnosne mjere u kompleksu, sazao je njemački ministar vanjskih poslova Hejko Mas.

Slične poteze namjeravaju da povuku Sjedinjene Države i ostale zapadne vlade.

"Vladin tim za koordinaciju kriza odlučio je da ubrza čarter letove koji su prvobitno planirani za kraj avgusta", rekao je Mas.

Naveo je da tim avionima namjeravaju da evakuišu osoblje ambasade, ali i lokalno avganistansko osoblje.

Svoja ambasade u Kabulu zatvaraju i Danska i Norveška. I oni će, zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u zemlji evakuisati svoje osoblje.

"Odlučili smo privremeno zatvoriti našu ambasadu u Kabulu", rekao je novinarima danski ministar vanjskih poslova Jepe Kofod, dodajući da će evakuacija biti sprovedena u koordinaciji sa Norveškom, zemljom sa kojom dijele zgradu u Kabulu.

Jepe Kofod
Jepe Kofodfoto: Reuters

Norveška ministarka vanjskih poslova Ine Soreide potvrdila je da će i oni zatvoriti svoju ambasadu u Kabulu i da planiraju da evakuišu norveške diplomate, lokalno stanovništvo koje je u njoj zaposleno kao i njihovu blisku rodbinu.

Finska će organizovati čarter let za evakuaciju 130 avganistanskih državljana, uključujući osoblje koje je radilo za Finsku, Evropsku uniju ili NATO, kao i za njihove porodice, rekao je finski ministar vanjskih poslova Peka Havisto.

Finska ambasada u Kabulu zasad će ostati otvorena.

S obzirom na pogoršanje situacije iz kancelarije za saradnju u Avganistanu preostalo će osoblje povući i švajcarska vlada.

Talibanski militanti su do danas zauzeli tri velika avganistanska grada, kao i više regionalnih prijestonica, bilježeći velike vojne uspjehe posljednjih sedmica na terenu, javlja dpa i ističe da sunitski ekstremisti stežu obruč oko Kabula čija je sudbina sada neizvjesna.

Bonus video: