Novo upozorenje Vašingtona na rizik od ekstremističkog nasilja

"Ekstremisti bi mogli da iskoriste pojavu novih sojeva kovida-19 i da vide potencijalno vraćanje zdravstvenih restrikcija širom SAD kao motiv za sprovođenje napada", naveli su iz vlade

4554 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka vlada ponovo je upozorila na "pojačanu atmosferu terorističkih prijetnji", posebno u vrijeme kada se SAD približavaju 20. godišnjici '11. septembra', terorističkog napada na Njujork i Vašington.

Američko Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti sinoć je izmijenilo antiterorističko upozorenje od januara, izdato poslije napada pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trampa na zgradu Kongresa, kada su prvi put bile pomenute unutrašnje prijetnje.

Upozorenje je takođe izmijenjeno u maju zbog "ekstremističkih" rizika i mogućnosti nasilnih napada zbog ukidanja zdravstvenih restrikcija zahvaljujući napretku u suzbijanju pandemije.

"Ti ekstremisti bi mogli da iskoriste pojavu novih sojeva kovida-19 i da vide potencijalno vraćanje zdravstvenih restrikcija širom SAD kao motiv za sprovođenje napada", navelo je Ministarstvo, ocjenjujući da "faktori stresa vezani za pandemiju" mogu "doprinijeti porastu nasilja ove godine".

U upozorenju se dodaje da je uoči godinjišnjice napada od 11. septembra Al Kaida na arapskom poluostrvu nedavno objavila svoje prvo obavještenje na engleskom u poslednjih četiri godine u svom propagandnom časopisu "Inspajer" (Inspire). To, prema Ministarstvu, ukazuje da strane terorističke organizacije "nastavljaju napore da indoktriniraju osobe koje su u SAD i koje su moguće podložne uticaju nasilnih ekstremista".

Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost, formirano poslije napada od 11. septembra 2001. redovno izdaje ovu vrstu upozorenja.

Bonus video: