Avganistanski sukob: Talibani zauzeli i Mazar-i-Šarif, približavaju se Kabulu

Abas Ebrahimzada, poslanik iz provincije Balk u kojoj se Mazar-i-Šarif nalazi, rekao je da se prvo predala nacionalna vojska što je dovelo do pada morala provladine milicije i drugih snaga koje su se povukle pred napadom talibana.

16554 pregleda 12 komentar(a)
Talibani u gradu Heratu, Foto: Reuters
Talibani u gradu Heratu, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.08.2021. 22:50h

Talibani su danas zauzeli Mazar-i-Šarif posljednje uporište avganistanske vlade na sjeveru Avganistana i približili se Kabulu.

Poslije pada Mazar-i-Šarifa, četvrtog po veličini grada u zemlji, koga su branile snage nekoliko milicija, pobunjenici kontrolišu potpuno sjever zemlje.

Abas Ebrahimzada, poslanik iz provincije Balk u kojoj se grad nalazi, rekao je da se prvo predala nacionalna vojska što je dovelo do pada morala provladine milicije i drugih snaga koje su se povukle pred napadom talibana.

Ebrahimzada je rekao da su Abdul Rašid Dostum i Ata Mohamad Nur, glavni komandujući hiljadama boraca, pobjegli iz provincije i da se ne zna gdje se nalaze.

Talibani su posljednjih dana napravili veliki napredak, uključujući zauzimanje Herata i Kandahara, drugog i trećeg po veličini gradova u zemlji.

Oni sada kontrolišu oko 21 od 34 provincije Avganistana, a vladi koju podržava zapad ostao je samo mali dio provincija u centru i na istoku zemlje kao i glavni grad Kabul.

Avganistanski predsjednik Ašraf Gani je posjetio Mazar-i-Šarif u srijedu da podrži odbranu grada i tada se sastao sa nekoliko komandanata milicija koje su povezane sa vladom.

Gani je danas putem televizije, u prvom javnom obraćanju poslije uspješne ofanzive talibana posljednjih nedjelja, obećao da neće odustati od 20-godišnjeg "dostignuća" otkako su SAD srušile talibane nakon napada 11. septembra.

BBC je ranije danas prenio da su talibani su sve bliže glavnom gradu Kabulu, te da napadaju Majdan Šar koji se nalazi 40 kilometara od glavnog grada Avganistana, i Mazar-i-Šarif.

Gani je rekao da vodi intenzivne razgovore sa regionalnim i međunarodnim saveznicima.

Gani i vršilac dužnosti ministra odbrane Bismila Kan Mohamadi
Gani i vršilac dužnosti ministra odbrane Bismila Kan Mohamadifoto: Reuters

Više od 250.000 Avganistanaca je interno raseljeno, a mnogi dolaze u Kabul kako bi pobjegli od nasilja.

Američki vojnici koji su sada u Kabulu moći će dnevno da evakuišu hiljade ljudi, rekli su zvaničnici.

Oko 600 britanskih vojnika trebalo bi da stigne u glavni grad Avganistana tokom vikenda kako bi pomogli evakuaciju britanskih državljana.

Oni će pomoći i preseljenju Avganistanaca koji su pomagali britanskim snagama i sada rizikuju odmazdu talibana.

I druge Zapadne zemlje evakuišu svoje državljane, smanjujući prisustvo u Avganistanu, a pojedine države potpuno zatvaraju ambasade.

Mnogi gradovi u Avganistanu zbog slabljenja otpora vladinih snaga pregovaralju o predaji sa talibanima, ali za sada nema naznaka da se to dešava i u Kabulu.

Glavni gradovi još dvije provincije, Paktika i Kunar, danas su pali u ruke militanata.

Na neproverjenim snimcima iz grada Asadabada u Kunaru vide se ljudi kako ulicama mašu talibanskom zastavom.

Talibani sada kontrolišu više od polovine glavnih gradova provincija u zemlji.

Bonus video: