Stoltenberg: Avganistanske vođe odgovorne za vojni krah

Generalni sekretar NATO-a osudio "neuspjeh avganistanskih vlasti" da se suprotstave talibanima i spriječe njihovo zauzimanje Kabula

3524 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Stoltenberg, Foto: Reuters
Stoltenberg, Foto: Reuters

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je avganistansko vođstvo za brzi raspad oružanih snaga zemlje, ali je rekao i da Alijansa mora da otkrije propuste svog programa vojne obuke.

On je osudio "neuspjeh avganistanskih vlasti" da se suprotstave talibanima i spriječe njihovo zauzimanje Kabula, prenosi Frans pres.

"Neuspjeh avganistanskih vlasti doveo je do onoga što vidimo danas", rekao je on.

Stoltenberg je rekao da se "avganistansko političko vođstvo nije pokazalo", i da je taj propust avganistanskog rukovodstva doveo do tragedije koja se sada odvija.

On je to izjavio poslije predsjedavanja sastanku izaslanika NATO-a na kome su se razmatrale bezbjednosne implikacije brzometnog talibanskog osvajanja Avganistana u posljednjih nekoliko nedjelja.

NATO predvodi međunarodnim bezbjednosnim naporima u Avganistanu od 2003. godine, ali je Alijansa završila borbene operacije 2014. i usmjerila se na obuku nacionalnih bezbjenosnih snaga.

Stoltenberg je rekao da su se NATO snage "hrabro borile" u Avganistanu ali da nisu uspjele da obezbijede zemlju jer na kraju krajeva "avganistanske političke vlasti nisu uspjele da se suprotstave talibanima i da postignu mirno rješenje."

U osvrtu na to kako su se avganistanske oružane snage raspale pred talibanskom ofanzivom, Stoltenberg je rekao da je bilo iznenađenje kako se to brzo dogodilo.

"Treba naučiti neke lekcije iz toga", dodao je on.

Bonus video: