Obavještajne službe SAD upozoravale da će Kabul pasti

Haotičan kraj ere SAD u Avganistanu rezultat je loše koordinacije američkih agencija

28289 pregleda 105 reakcija 15 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

U povjerljivim dokumentima američkih obavještajnih agencija tokom ljeta upozoravano je na brzi pad avganistanske vojske i dolazak talibana na vlast, iako su predsjednik Džo Bajden i njegovi savjetnici javno govorili da je malo vjerovatno da će se to dogoditi, kazali su za „Njujork tajms“ sadašnji i bivši zvaničnici vlade SAD.

Do jula, sve veći broj obavještajnih izvještaja je bio pesimističniji, dovodeći u pitanje da li će avganistanske bezbjednosne snage pružiti ikakav otpor i hoće li se održati vlada u Kabulu.

Predsjednik Bajden je, kako podsjeća NYT, 8. jula kazao da je malo vjerovatno da će avganistanska vlada pasti i da neće doći do haotičnih evakuacija Amrikanaca kao što je to bio slučaj na kraju rata u Vijetnamu.

Nakon niza upozorenja tokom ljeta, pokreće se pitanje zašto su zvaničnici Bajdenove administracije i vojni planeri u Avganistanu ostali zatečeni munjevitim ulaskom talibana u Kabul, i zašto nijesu uspjeli da obezbijede glavni aerodrom i pošalju hiljade vojnika nazad kako bi zaštitili konačni izlazak SAD iz Avganistana.

Sa aerodroma u Kabulu
Sa aerodroma u Kabulufoto: Reuters

Obavještajne agencije su predvidjeele da ukoliko talibanu zauzmu gradove, kaskadni kolaps se može brzo dogoditi i da su avganistanske snage izložene visokom riziku od raspada. NYT piše da ostaje nejasno da li je u nekom od izvještaja iz tog perioda predstavljena optimističnija slika o sposobnostima avganistanske vojske i vlade u Kabulu.

Kako navodi NBC Bijela kuća je odbila da potvrdi da li je predsjednik Bajden ikada dobio ta mračna predviđanja od njegovog nacionalnog bezbjednosnog tima.

Portparolka CIA i direktor nacionalne obavještajne službe nijesu željeli da komentarišu izvještaje proslijeđene Bijeloj kući.

NYT međutim ističe da su obavještajni zvaničnici priznali da je analiza njihovih agencija bila ozbiljna i da su se procjene promijenile proteklih nedjelja i mjeseci. List, ipak, navodi pozivajući se na jednog visokog zvaničnika administracije koji je želio da ostane anoniman da „američke obavještajne agencije nikada nijesu ponudile jasno predviđanje da je dolazak talibana na vlast neminovan“.

Sa protesta protiv talibana u Briselu
Sa protesta protiv talibana u Briselufoto: Reuters

Sam Bajden je prije mjesec dana na neki način osporio da su obavještajne službe sugerisale da postoji velika vjerovatnoća da će avganistanska vojska posrnuti.

Na pitanje 8. jula o obavještajnim izvještajima koji predviđaju brzi pad avganistanske vlade bez kontinuiranog prisustva SAD, Bajden je u prvi mah odbacio tu sugestiju. „To nije istina. Nijesu došli do tog zaključka“, kazao je tada Bajden.

Međutim, na insistiranje novinara da kaže šta se navodi u izvještajima, Bajden je izbjegao tu temu. „Avganistanska vlada i rukovodstvo moraju da se saberu“, kazao je on. „Imaju kapacitete. Imaju snagu. Imaju opremu. Pitanje je: hoće li to učiniti“, rekao je tada predsjednik SAD.

Odgovor na to pitanje je danas jasan ističe NBC, a sada su bezbjednosne agencije u Bajdenovoj administraciji na meti optužbi i kritiki, dok zvaničnici pokušavaju da objasne zašto je najduži rat u američkoj istoriji okončan ne samo porazom već i haosom.

Bajden se takođe našao na meti kritika unutar SAD i od međunarodnih saveznika zbog odluke o povlačenju trupa, kao i zbog haosa koji je uslijedio. Njegova podrška je, kako prenose mediji, pala za sedam procenata što je najviše od kako je ušao u Bijelu kuću.

NBC navodi da se tokom intrvjua sa velikim brojem zvaničnika često provlačilo pitanje krivice.

Vodeći vojni zvaničnici su na primjer ljuti na Bajdenov tim za nacionalnu bezbjednost jer su oni željeli da već u maju počnu sa evakuacijom ranjivih Avganistanaca ali im to nije dozvoljeno.

Nakon što je zanemaren njihov savjet da ne bude povlačenja, čelnici Pentagona su onda tražili što je moguće brži izlaz u interesu bezbjednosti trupa i planirali da sve vojniku povuku do 4. jula, kazao je za NBC jedan visoki zvaničnik.

Kako se približavao taj datum, Bijela kuća je postala zabrinuta i naredila vojsci da odloži potpuno povlačenje i zadrži vojnike do 31. avgusta, kazao je zvaničnik.

Zvaničnike CIA je zateklo brzo povlačenje vojske, uključujući i napuštanje vazduhoplovne baze u Bagramu u gluvo doba noći, kazao je jedan bivši zvaničnik. Mnogi zvaničnici su ljuti na Stejt department, za koji kažu da je bio krajnje spor u procesuiranju papirologije koja je potrebna za avganistanske prevodioce i druge koji imaju pravo na izmještanje.

Sa druge strane u Stejt departmentu, zvaničnici upiru prstom u Kongres koji je osmislio iscrpljujuću proceduru od 14 koraka za program specijalnih viza koji diplomate moraju poštovati. Nijedan diplomata ne želi da bude onaj koji je hvatajući prečice u SAD pustio osobu koja predstavlja rizik. Kongres je na kraju usvojio zakon koji pojednostavljuje i proširuje program, ali tek od kraja jula.

„Koordinacija između agencija, naročito između vojnih oficira, diplomata i obavještajnih zvaničnika, je od ključnog značaja u ovakvim vremenima“, kazao je jedan bivši zvaničnik za NBC. „Očigledno da je ona ovdje izostala“.

Na kraju, analitičari tvrde, talibani su pobijedili strategijom koja se pokazala uspješnom tokom mnogih decenija ratovanja u Avganistanu – strpljivo su čekali odlazak svog protivnika.

„Nijesam iznenađena što je bilo tako brzo“, kazala je za NYT Liza Medoks, bivša analitičarka u CIA. „Talibani su svakako pokazali svoju sposobnost da istraju, pritaje se i vrate se čak i nakon što su poraženi. Sa druge strane imate populaciju koja je toliko umorna i iscrpljena od sukoba koja će posustati i podržati pobjedničku stranu kako bi preživjela“.

Bonus video: