Predsjednik Irana o Avganistanu sa Putinom i Si Đinpingom

Iran je spreman da sarađuje sa Kinom u uspostavljanju bezbjednosti, stabilnosti i mira u Avganistanu, kao i po pitanjima koja se tiču razvoja, napretka i prosperiteta Avganistanaca, rekao je Raisi

4307 pregleda 7 komentar(a)
Raisi, Foto: Reuters
Raisi, Foto: Reuters

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi razgovarao je sa ruskim i kineskim kolegama Vladimirom Putinom i Si Đinpingom o situaciji u Avganistanu, saopšteno je danas na sajtu iranskog predsjednika.

Iran je spreman da sarađuje sa Kinom u uspostavljanju bezbjednosti, stabilnosti i mira u Avganistanu, kao i po pitanjima koja se tiču razvoja, napretka i prosperiteta Avganistanaca, rekao je Raisi u telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom.

"Vjerujemo da je odlazak stranaca, kao i prethodna iskustva u toj zemlji, naglasilo potrebu više nego ikad za podrškom i učešćem svih Avganistanaca u osiguranju bezbjednosti i razvoja Avganistana", rekao je Raisi.

U odvojenom telefonskom razgovoru sa Vladimirom Putinom, Raisi je rekao da se stabilnost mora uspostaviti u Avganistanu što je prije moguće.

Istakao je da je Iran vjeruje da bi sve "avganistanske grupe trebalo da rade zajedno kako bi se što prije uspostavila stabilnost u zemlji i američko povlačenje učinilo prekretnicom za trajni mir i stabilnost u Avganistanu".

Raisi je pohvalio iransko-rusku saradnju u Siriji zahvaljujući kojoj je "tok rata u toj zemlji preokrenut u korist sirijskog predsjednika Bašara Asada".

Bonus video: