Sin „lava iz Panšir doline“ obećava otpor talibanima i traži pomoć Zapada

Ahmad Masud, 32-godišnji sin bivšeg komandanta mudžahedina, kazao je da su se pripadnici avganistanske vojske, uključujući i članove elitnih specijalnih jedinica, pridružili njegovom cilju

38163 pregleda 27 reakcija 12 komentar(a)
Ahmad Masud, Foto: Reuters
Ahmad Masud, Foto: Reuters

Protesti protiv talibanskog preuzimanja vlasti u Avganistanu proširili su se na niz gradova, uključujući i prijestonicu Kabul, dok je sin poštovanog lidera otpora protiv sovjetskih snaga 1980-ih godina obećao da će se suprotstaviti talibanima iz njegovog uporišta i zatražio pomoć Zapada.

„Naša zastava, naš identitet“, uzvikivali su okupljeni muškarci i žene razvijajući avganistanske zastave u Kabulu, prikazano je danas na snimku objavljenom na društvenim mrežama, na dan kada Avganistan proslavlja nezavisnost od britanske kontrole 1919.

Jedan očevidac je kazao za agenciju Rojters da su se u blizini skupa čuli pucnji, ali da je djelovalo kao da talibani pucaju u vazduh.

Učesnici protesta su uzvikivali „Bog je najveći“. Na protestima u drugim gradovima, mediji su prenijeli da su građani pocijepali bijele talibanske zastave.

Demonstracije u pojedinim gradovima su male, ali u kombinaciji sa hiljadama ljudi koji bježe iz zemlje preko aerodroma u Kabulu one svakako naglašavaju izazov sa kojim će se suočiti talibani kako bi vladali, prenio je Rojters.

Jedan očevidac je za Rojters kazao da je nekoliko osoba ubijeno kada su ekstremisti otvorili vatru na okupljene demonstrante u gradu Asadabad u istočnoj pokrajini Kunar.

U međuvremenu, sin Ahmada šaha Masuda, poznatog kao „lav doline Panšir“ i jednog od glavnih lidera avganistanskog antisovjetskog otpora 1980-ihg godina, obećao je da će se suprotstaviti talibanima iz njegovog uporišta u Panšir dolini.

U komentaru za „Vašington post“, Ahmad Masud, 32-godišnji sin bivšeg komandanta mudžahedina, kazao je da su se pripadnici avganistanske vojske, uključujući i članove elitnih specijalnih jedinica, pridružili njegovom cilju i pozvao je Zapad da mu pomogne.

„Pišem iz Panšir doline, spreman da krenem stopama mog oca, sa mudžaheindskim borcima spremnim da ponovo krenu na talibane“, napisao je Masud, lider Nacionalnog avganistanskog fronta za otpor.

Ahmad Masud
foto: Reuters

„Imamo zalihe municije i oružja koje smo strpljivo skupljali još iz vremena mog oca, jer smo znali da ovaj dan može doći“, naveo je on u komentaru, dodajući da su pripadnici vojnih snaga koji su mu se pridružili sa sobom takođe donijeli oružje.

„Ukoliko talibani krenu u napad, suočiće se sa otporom“, kazao je on.

Kolumna je uslijedila nakon objave Amrulaha Saleha, jednog od najbližih saradnika Šaha Masuda koji je kasnije postao potpredsjednik, da je on legitimni predsjednik Avganistana nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani zauzeli prijestonicu u nedjelju.

U Panšir dolini sjeverno od Kabula i dalje se nalaze ostaci sovjetskih oklopnih vozila uništenih u neuspješnom pokušaju da osvoje dolinu, a ovaj region se takođe odupro talibanima kada su oni upravljali Avganistanom od 1996-2001.

Ahmad Šah Masud je ubijen nekoliko dana prije 11. septembra 2001. godine, a njegovo ime se sa poštovanjem pominje u Avganistanu i širom svijeta.

Ipak, kako ističe Rojetrs, ostaje nejasno da li će snage u Panširu biti u stanju da odbiju napad talibanskih snaga, koje do sada nijesu pokušavale da uđu u dolinu, i da li su Masudovi komentari preliminarni korak ka pregovorima.

On je kazao da njegove snage neće moći da se odupru bez pomoći Zapada i zatražio je podršku i logističku pomoć SAD, Britanije i francuske.

„Talibani niesu problem samo za avganistanski narod. Pod kontrolom talibana, Avganistan će bez svake sumnje postati polazište radikalnih islamskih terorista, a zavjere protiv demokratija biće kovane ovdje“, naveo je on.

Bonus video: