bajden na meti kritika

Oko dvije trećine Amerikanaca smatra da rat u Avganistanu nije bio vrijedan vođenja

Amerikanci duboko podijeljeni oko načina na koji predsjednik Džozef Bajden vodi spoljnu politiku i upravlja nacionalnom bezbjednošću

7674 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oko dvije trećine Amerikanaca smatra da 20-godišnji rat u Avganistanu nije bio vrijedan vođenja, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja.

Istraživanje koje su sproveli agencija Asošiejted pres i istraživački centar NORC pokazalo je i da su Amerikanci duboko podijeljeni oko načina na koji predsjednik Džozef Bajden vodi spoljnu politiku i upravlja nacionalnom bezbjednošću.

Prema istraživanju, sprovedenom od 12. do 16. avgusta, 47 odsto ispitanih odobrava Bajdenovu spoljnu politiku, dok 52 odsto ima pozitivan stav prema njegovoj politici u oblasti nacionalne bezbjednosti.

Bajden se našao na meti oštrih kritika iz redova obje velike američke stranke, čiji ga članovi optužuju da je podstakao humanitarnu krizu u Avganistanu lošom pripremom za ofanzivu ekstremista talibana koji su prošle nedjelje preuzeli kontrolu nad gotovo čitavom zemljom.

Oko dvije trećine ispitanih Amerikanaca reklo je i da je rat u Iraku, u kojem su SAD učestvovale od 2003. do 2011. godine, bio greška.

Zbog prijetnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe izvan SAD zabrinuto je oko 50 odsto Amerikanaca, a trećina je relativno zabrinuta.

Oko dvije trećine ispitanika je reklo da je ekstremno ili veoma zabrinuto zbog prijetnje koju državi predstavljaju ekstremističke grupe unutar SAD.

Preporučujemo za Vas