ubili i člana porodice avganistanskog novinara

Amnesti: Talibani mučili i ubili pripadnike nacionalne manjine

Razgovarali sa svjedocima u provinciji Gazni koji tvrde da su talibani između 4. i 6. jula ubili devet muškaraca, pripadnika manjine Hazari, u selu Mundarakt

10024 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Avganistanski ekstremisti talibani su mučili i ubili pripadnike jedne nacionalne manjine nakon što su nedavno zauzeli njihovo selo, saopštila je međunarodna organizacija Amnesti internešenel (AI).

Taj izvještaj će dodatno podstaći strahovanja Avganistanaca da će talibani, koji su prošle nedjelje silom preuzeli vlast u gotovo cijeloj zemlji, ponovo uspostaviti brutalnu vladavinu, iako tvrde suprotno.

Amnesti navodi da su istraživači te organizacije razgovarali sa svjedocima u provinciji Gazni koji tvrde da su talibani između 4. i 6. jula ubili devet muškaraca, pripadnika manjine Hazari, u selu Mundarakt. Prema riječima svjedoka, šest muškaraca su ubili vatrenim oružjem, a trojicu su mučili do smrti.

Brutalnost tih ubistava je podsjetnik na prethodnu vlast talibana, od 1996. do 2001. godine, i "zastrašujuć indikator onoga što talibanska vladavina može da donese", rekla je direktorka AI Anjes Kalamar.

Amnesti upozorava na mogućnost da znatno veći broj ubistava nije prijavljen jer su talibani onemogućili telefonski saobraćaj u mnogim oblastima koje su zauzeli.

Organizacija Reporteri bez granica je izrazila zabrinutost zbog navoda da su talibani u srijedu ubili člana porodice avganistanskog novinara koji radi za njemački medij Dojče vele.

Uoči današnjih molitvi, lideri talibana su pozvali imame da apeluju na jedinstvo i da ubjeđuju građane da ne bježe iz zemlje.

U strahu od talibana, hiljade ljudi ovih dana pokušavaju da pobjegnu iz zemlje, dok su neki izašli na proteste koje su novi vladari nasilno ugušili.

Talibani su obećali da neće zavesti strahovladu i da će amnestirati one koji su se borili protiv njih u prethodnih 20 godina.

Preporučujemo za Vas