UNICEF: Milijardi djece prijeti ekstremna opasnost od klimatske krize

"Klimatski i ekološki šokovi potkopavaju cjelokupni spektar dječjih prava, od pristupa čistom vazduhu, hrani i sigurnoj vodi do obrazovanja, stanovanja, slobode od eksploatacije – čak i prava na preživljavanje"

14125 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Klimatski izvještaj koji je objavio UNICEF upozorava da milijardi djece prijeti ekstremno visoka opasnost od klimatske krize.

Izvještaj pod naslovom "Klimatska kriza kriza je dječjih prava" svrstava 33 države pod "ekstremno visok rizik".

Među tim državama su Indija, Nigerija, Filipini i subsaharske afričke države.

Djeca u tim zemljama "suočavaju se sa smrtonosnom kombinacijom izloženosti višestrukim klimatskim i ekološkim šokovima sa visokom ugroženošću zbog neadekvatnih temeljnih usluga, kao što su voda i sanitarni uslovi, zdravstvena zaštita i obrazovanje”, navodi se u izvještaju.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrieta Fore kazala je da prvi put imaju cjelovitu sliku o tome koliko su djeca ugrožena zbog klimatskih promjena i da je ta slika "nezamislivo strašna", prenosi agencija Hina.

"Klimatski i ekološki šokovi potkopavaju cjelokupni spektar dječjih prava, od pristupa čistom vazduhu, hrani i sigurnoj vodi do obrazovanja, stanovanja, slobode od eksploatacije – čak i prava na preživljavanje. Gotovo ni jedno dijete neće ostati neugroženo", rekla je Fore.

Agencija UN za djecu je pozvala vlade i kompanije da "slušaju djecu i daju prioritet akcijama koje ih štite od uticaja dok ubrzavaju rad na tome da dramatično smanje emisije gasova staklene bašte”.

UNICEF je pozvao na veće ulaganje u adaptaciji klime i na smanjenje gasova staklene bašte.

U svom izvještaju agencija navodi da bi djeca trebala da se obrazuju o klimi i uče o zelenim vještinama.

UNICEF u izvještaju poziva i da se mladi ljudi uključe u klimatske pregovore i odluke.

Bonus video: