Egipat zatvorio granični prelaz s pojasom Gaze

Kako je navedeno, zatvaranje je povezano sa nastojanjima Kaira da posreduje dugotrajnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i ne zna se koliko će trajati

1726 pregleda 0 komentar(a)
pojas Gaze, Foto: REUTERS
pojas Gaze, Foto: REUTERS

Egipat je u ponedeljak (23. avgust) zatvorio svoj glavni granični prelaz s pojasom Gaze usred napetosti u odnosima sa Hamasom, vladajućim na toj teritoriji, rekli su egipatski zvaničnici.

To je prvi put od početka ove godine da je prelaz zatvoren tokom radnog dana.

Egipatske vlasti držale su ga otvorenim za vrijeme jedanestodnevnog rata između Izraela i Hamasa u maju.

Kako je navedeno, zatvaranje je povezano sa nastojanjima Kaira da posreduje dugotrajnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa i ne zna se koliko će trajati.

Jedan zvaničnik je rekao da taj potez ima za cilj da se izvrši pritisak na Hamas.

Između pokreta Hamas i Kaira postoji nesporazum u odnosu na indirektne pregovore s Izraelom kojima posreduje Egipat i nastojanja da se pomire palestinske frakcije.

Prelaz je zatvoren nekoliko sati pošto je egipatska državna novinska agencija javila da je otvoren u nedjelju, a prethodno je bio zatvoren povodom muslimanskog vikenda u petak i subotu.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u Gazi Ijad al Bozum je rekao da je Hamas obaviješten o zatvaranju prelaza Rafa i da je u kontaktu sa egipatskim vlastima da se prelaz otvori jer povećava humanitarnu krizu u Gazi. On je izrazio nadu da će se to desiti što je moguće prije.

U nedjelju je na granici pojasa Gaze i Izraela izbilo nasilje tokom protesta koji je organizovao Hamas da privuče pažnju na izraelsko egipatsku blokadu te palestinske teritorije.

Desetine Palestinaca su prišle graničnoj ogradi s Izraelom bacajući kamenice i zapaljive bombe, a jedan među njima je pucao i teško ranio izraelskog graničnog policajca.

Izraelskom vatrom ranjena je po palestinskim podacima 41 osoba, uključujući jednog 13-godišnjeg dečaka koji je zadobio povrede opasne po život.

Egipat već dugo posreduje između Izraela i Hamasa, a prošle nedjelje je šef egipatske obavještajne službe Abas Kamel bio u Izraelu da razgovara o prekidu vatre sa premijerom Naftali Benetom i pozvao ga da posjeti Egipat.

Poslije majskog rata Egipat je dozvolio da se dostavi pomoć i građevinski materijal u Gazu kako bi se doprinijelo obnovi razrušenih kuća i infrastrukture.

Bonus video: