Haris: Peking nastavlja da vrši pritisak, zastrašuje i da sebi daje pravo na veći dio Južnokineskog mora

Peking smatra da je cjelokupno Južnokinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei

5141 pregleda 4 komentar(a)
Haris, Foto: Reuters
Haris, Foto: Reuters

Američka potpredsjednica Kamala Haris optužila je danas kineske vlasti da nastavljaju sa pritiscima i zastrašivanjem zemalja oko Južnokineskog mora.

"Peking nastavlja da vrši pritisak i zastrašuje i da sebi daje pravo na veći dio Južnokineskog mora", rekla je Haris u govoru u Singapuru u kojem je detaljno opisala spoljnopolitičke ciljeve američke administracije u Aziji.

Prema njenim riječima, postupci Pekinga i dalje podrivaju međunarodni poredak zasnovan na zakonima, i ugrožavaju suverenitet drugih nacija.

Peking smatra da je cjelokupno Južnokinesko more dio kineske teritorije, ali djelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno duge za bombardere i borbene avione.

O povlačenju američkih vojnika, potpredsjednica SAD je rekla da je odluka predsjednika Džozefa Bajdena "hrabra i dobra". Poslije Singapura, Kamala Haris putuje u posjetu Vijetnamu.

Bonus video: