Sastanak direktora CIA sa liderom talibana, Rusija nudi posredovanje za rješenje krize

Evropska unija evakuisala cjelokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu

8454 pregleda 3 komentar(a)
Avion sa evakuisanim osobama na aerodromu u Kuvajtu, Foto: Reuters
Avion sa evakuisanim osobama na aerodromu u Kuvajtu, Foto: Reuters

Direktor američke obavještajne agencije CIA Vilijam Berns sastao se u ponedjeljak u Kabulu sa vođom talibana Abdulom Ganijem Baradarom, objavio Vašington post.

List se pozvao na neimenovane američke zvaničnike koji su željeli da ostanu anonimni, prenosi RTS.

Evropska unija je evakuisala cjelokupno svoje osoblje iz Avganistana, osim nekih zvaničnika koji još rade na aerodromu u Kabulu, izjavio je portparol Evropske komisije.

"Cjelokupno osoblje koje je trebalo evakuisati je evakuisano. Na aerodromu još uvijek imamo nekih zvaničnika kako bismo upravljali onim čime je potrebno upravljati, ali je evakuisano osoblje iz delegacije EU i njihove porodice", rekao je portparol novinarima u Briselu.

Lavrov: Rusija, Kina, SAD i Pakistan mogli bi da posreduju u rješavanju krize

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da su Rusija, Kina, Sjedinjene Države i Pakistan zainteresovani da budu posrednici u rješavanju krize u Avganistanu, prenosi RTS.

"Ostajemo posvećeni zadatku uspostavljanja mira i stabilnost na teritoriji Avganistana kako tamošnja situacija ne bi predstavljala prijetnju u regionu", rekao je Lavrov.

Lavrov je naglasio da se Rusija protivi ideji da se dozvoli da avganistanske izbjeglice krenu ka centralnoj Aziju, bivšem sovjetskom regionu između Rusije i Avganistana ili da tamo budu stacionirane američke trupe.

"Ako mislite da bilo koja država u Centralnoj Aziji ili drugdje je zainteresovan da postane meta (za teroriste) kako bi Amerikanci mogli ostvare svoje planove, zaista sumnjam da to nekome treba", naveo je Lavrov na konferenciji za novinare tokom posjete Mađarskoj.

Bonus video: