Talibani: Nema produžetka roka za američke evakuacije u Avganistanu

Portparol talibana je upozorio zapadnjake da iz Avganistana treba da evakuišu samo strance, a ne najkvalifikovanije Avganistance

4437 pregleda 10 komentar(a)
Zabihulah Mudžahid, Foto: Reuters
Zabihulah Mudžahid, Foto: Reuters

Portparol talibana rekao je danas da Sjedinjene Američke Države moraju da završe svoju evakuaciju ljudi iz Avganistana do 31. avgusta, datuma koji je administracija Džoa Bajdena odredila za povlačenje svih američkih vojnika. Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je da njegova grupa neće prihvatiti "produžetak" tog roka.

On je rekao da se život vraća u normalu u zemlji, ali da haos na aerodromu u Kabulu predstavlja problem. Mnogi Avganistanci očajnički pokušavaju da pobjegnu iz zemlje gdje su talibani preuzeli vlasti, prenosi agencija AP.

Portparol je upozorio zapadnjake da iz Avganistana treba da evakuišu samo strance, a ne najkvalifikovanije Avganistance.

"Avganistanske stručnjake" kao što su inženjeri, izvlače iz zemlje Amerikanci i i njihovi saveznici, i "tražimo od njih da prestanu sa tim", rekao je Mudžahid na konferenciji za novinare u Kabulu, i ponovio "čvrsto" protivljenje produžetku evakuacija poslije 31. avgusta, prenosi Frans pres.

On je rekao da će Avganistanke zaposlene u administraciji moći da se vrate na posao kada se obezbijedi sigurnost.

"Želimo da one rade, ali takođe da sigurnost bude dobra" za to, rekao je on i dodao da do tada one treba da ostanu kod kuće.

Mudžahid je rekao da "ne zna" da je bilo nekog sastanka između talibana i šefa američke Centralne obavještajne agencije (CIA) ali nije demantovao da se to dogodilo.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je pisanje medija da se direktor CIA sreo sa glavnim političkim vodjom talibana u Kabulu u ponedjeljak.

Bonus video: