Politička podjela oko maski u školama

Žestoka debata u SAD u vezi sa obaveznom vakcinacijom i nošenjem maski u školama

5726 pregleda 1 komentar(a)
Pristalice obaveznog nošenja maski u Ostinu u Teksasu, Foto: Beta/AP
Pristalice obaveznog nošenja maski u Ostinu u Teksasu, Foto: Beta/AP

Dok raste broj zaraženih širom Sjedinjenih Država, većina Amerikanaca kaže da podržava obavezno nošenje maski za učenike i nastavnike u osnovnim školama, ali su njihovi stavovi duboko podijeljeni duž političkih linija, objavila je agencija Asošijetid pres.

Oko šest od 10 Amerikanaca tvrdi da učenici i nastavnici treba da nose maske dok su u školi, pokazalo je istraživanje AP-a i NORC Centra za javna istraživanja. Slične brojke se odnose i na obaveznu vakcinaciju nastavnika i starijih učenika.

Maske su predmet žestokog sporenja između političara i roditelja, a pojedini republikanski guverneri su ukinuli obavezu nošenja maski uprkos tome što je predsjednik Džon Bajden zaprijetio da će protiv njih pokrenuti zakonski postupak.

Istraživanje je međutim pokazalo duboku podjelu duž političkih linija. Oko troje od deset republikanaca tvrdi da podržavaju obavezno nošenje maski za učenike i nastavnike u poređenju sa osam od deset demokrata. Slična podjela se, kako prenosi AP, odnosi i na obaveznu vakcinaciju prosvjetnih radnika.

Neki od najvećih školskih okruga će tražiti da učenici i nastavnici obavezno nose maske ove jeseni, a među njima je i distrikt Njujork Sitija.

Ta odluka je ispravna po mišljenju Budiono Rijantea, 37-godišnjaka iz Kvinsa, koji će sljedećeg mjeseca u školu poslati svog sedmogodišnjeg sina Gabrijela.

”Razumijem lični izbor, razumijem lične slobode. Međutim, kada je u pitanju javno zdravlje, treba svi da pazimo jedni na druge”, kazao je Rijante za AP. “Maske i vakcinacija su do sada najbolja zaštita”.

Drugi međutim tvrde da maske ne treba silom nametati djeci.

Kim Oldfild, iz Džesivila u Arkanzasu, kazala je da su maske nepopularne u njenom kraju. Ona se protivi obaveznom nošenju i tvrdi da o tome treba da odlučuju porodice. U njenom lokalnom školskom okrugu nošenje maski će ove jeseni biti stvar izbora.

”Amerika bi trebalo da bude zemlja slobodnih”, kazala je 70-godišnja Oldfildova za američku agenciju. “A kada vlada počinje da zadire u vaš privatni život i primorava vas da radite ono što ne želite, ljudima se to ne dopada”.

Istraživanje je pokazalo da su roditelji manje skloni podršci obaveznog nošenja maski od šire populacije. Pedeset dva odsto roditelja sa djecom školskog uzrasta podržava obavezno nošenje maski za djecu, dok se 28 odsto protivi.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je preporučio nošenje maski za nastavnike u učenike unutar školskih zgrada ove jeseni, navodeći kao razlog brzo širenje delta soja.

AP podsjeća da su u pojedinim oblastima gdje je uvedena obaveza nošenja maski u školama proteklih nedjelja tenzije porasle. Demonstranti koji se protive maskama u školama upali su na sastanke školskih odbora od Merlineda do Kalifornije, a u pojedinim slučajevima su primorali članove odbora da otkažu sastanke.

Većina država je dozvolila školama da odrede svoju politiku po pitanju nošenja maski, ali su pojedine, uključujući Kaliforniju, Ilinois i Luizijanu donijele odluku o obaveznom nošenju maski na nacionalnom nivou.

Najmanje osam država u kojima su na vlasti republikanci pokrenulo je postupke za ukidanje te obaveze, uključujući Teksas, Floridu i Tenesi.

U poređenju sa maskama, obavezna vakcinacija je rijetka. Pojedine države i lokalni okruzi zahtijevaju vakcinaciju nastavnika, tvrdeći da oni koji odbiju moraju biti redovno testirani o svom trošku. Pojedine države su zauzele drastičan stav, uključujući i državu Vašington, gdje prosvjetni radnici moraju biti vakcinisani ili će dobiti otkaz. U ponedjeljak je i guverner Njujorka naložio obaveznu vakcinaciju prosvjetnih radnika.

Prošle nedjelje, okrug Kalver Siti Junifajd u blizini Los Anđelesa je prvi u SAD koji je uveo obaveznu vakcinaciju starijih učenika. Međutim, obavezna vakcinacija učenika je i dalje rijetka, a vakcine nijesu još odobrene za djecu mlađu od 12 godina.

AP ističe da je istraživanje pokazalo da 59 odsto Amerikanaca podržava obaveznu vakcinaciju nastavnika i skoro isto toliko - 55 procenata - vakcinaciju djece od 12 godina i starije. Među roditeljima podrška je niža, a njih 42 odsto podržava vakcinaciju učenika.

Vakcinisani roditelji će prije podržati obavezno nošenje maski i vakcinaciju od nevakcinisanih, ističe AP.

Džek Hiklin iz Falmauta u Mejnu je među onima koji podržavaju nošenje maski i vakcinaciju. On tvrdi da je to najbolji način da se zaštite oni koji su premladi da budu vakcinisani, uključujući i njegovog sedmogodišnjeg sina Oskara.

”Treba da učinimo sve što je u našoj moći da škole budu otvorene i bezbjedne”, kazao je 40-godišnji Hiklin koji je po struci računovođa.

U Menomoniju u Viskonsinu, Erik Pederstun je vakcinisan i planira da vakciniše svoju devetgodišnju kćerku čim bude imala pravo na to. Međitom Pederstun, asistent na tehnološkom koledžu kaže da on smatra da to ne smije biti obavezno.

”Ja ni najmanje nijesam protivnik vakcina, samo mi se nikada nije dopadala ideja da nekoga primoravamo na nešto”, kazao je on za AP. “Mislim da svi treba da se vakcinišu, ali da to treba da bude stvar ličnog izbora”.

Bonus video: