Prvi američki vojnici napustili Avganistan

Evakuisani su osoblje štabova, održavanja i drugi pripadnici vojske koji su završili svoju misiju na aerodromu u Kabulu i čiji je odlazak bio planiran

5453 pregleda 0 komentar(a)
Američka vojska pomaže u evakuaciji na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters
Američka vojska pomaže u evakuaciji na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters

Nekoliko stotina američkih vojnika napustilo je Avganistan, saopštio je danas portparol Pentagona Džon Kirbi, nakon što je predsjednik Džo Bajden odlučio da ne produži rok za povlačenje američkih trupa iz te zemlje koji ističe 31. avgusta.

Kirbi je precizirao da su evakuisani osoblje štabova, održavanja i drugi pripadnici vojske koji su završili svoju misiju na aerodromu u Kabulu i čiji je odlazak bio planiran.

"Njihov odlazak je odraz razboritog i efikasnog upravljanja snagama. To neće imati uticaja na misiju koja je pred nama", naveo je Kirbi u saopštenju, prenosi CNN.

Američka televizija navodi da činjenica da je mali broj američkih vojnika već napustio Avganistan pokazuje koliko se brzo situacija u toj zemlji mijenja.

Tempo evakuacije je proteklih dana značajno ubrzan, ali nedjelju dana pred istek roka američka vojska će uskoro morati da se umjesto na evakuaciju amerikanaca i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju koncentriše na bezbjedno izvlačenje svojih trupa i obustravu bezbjednosne operacije na aerodromu.

Pentagon je, svjestan opasnosti koju predstavljaj Islamska država i druge terorističke grupe, preporučio Bajdenu da se pridržava dogovora o 31. avgustu kao krajnjem roku za odlazak američkih trupa iz Avganistana, što je on i učinio.

Pored toga, podsjeća CNN, talibani su otvoreno saopštili da ne žele američko vojno prisustvo u Avganistanu nakon kraja avgusta i upozorili da će biti "posljedica" ako američke trupe ostanu nakon tog roka.

Bonus video: