Talibani sprječavaju Avganistance da dođu do aerodroma, postavili punktove

Ne dozvoljava se prolaz nikom ko ne može da dokaže da ima američku vizu, američki pasoš ili pozivno pismo iz SAD ili neke od zemalja članica NATO

8062 pregleda 3 komentar(a)
Američka vojska juče na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters
Američka vojska juče na aerodromu u Kabulu, Foto: Reuters

Talibani sprječavaju avganistanske državljane da dopru do kabulskog aerodroma, dan nakon što je njihov portparol saopštio da će prolaz biti dozvoljen samo stranim državljanima, javlja Al Džazira.

Talibani su postavili kontrolne punktovie pet kilometara od sjeverne kapije aerodroma, oko koje se proteklih dana okupila većina Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Dopisnik katarske TV mreže Čarls Straford navodi da se situacija promijenila preko noći, prenosi Tanjug.

„Ne dozvoljavaju prolaz nikom ko ne može da dokaže da ima američku vizu, američki pasoš ili pozivno pismo iz SAD ili neke od zemalja članica NATO“, naveo je on u izvještaju.

Dodao je da je situacija slična i na istočnoj kapiji.

„SItuacija je sve teža i to se osjeća širom Kabula. Osjeća se da panika raste“, napisao je novinar Al Džazire.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid saopštio je juče da je taj pokret zatvorio put za kabulski aerodrom, a da je prolaz dozvoljen samo stranim državljanima.

On je na konferenciji za novinare ocijenio je da je okupljanje na aerodromu „opasno“ i da bi ljudi mogli da „izgube živote“.

Mudžahid je pozvao Avganistance koji se okupljaju na aerodromu u želji da pobjegnu iz zemlje da se vrate kućama, ističući da talibani „garantuju za njihovu bezbjednost“.

Bonus video: