UZNEMIRUJUĆE Hakovani snimci pokazali: Zlostavljanja i mučenja u iranskom zatvoru

Neugodni prizori su se pojavili manje od mjesec dana nakon inauguracije novog predsjednika s tvrde linije Ebrahima Raisija, bivšeg šefa pravosuđa koji je odbacivao tvrdnje advokata i drugih o zlostavljanju zatvorenika rekavši da se prema zatvorenicima postupa s "ljubaznošću i islamskim milosrđem"

50271 pregleda 204 reakcija 10 komentar(a)
Zlostavljanje u iranskom zatvoru, Foto: Screenshot/Youtube
Zlostavljanje u iranskom zatvoru, Foto: Screenshot/Youtube

Bivši zatvorenici, njihove porodice i borci za ljudska prava dugo su se žalili na zlostavljanja i mučenja u ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu koji je prije svega namijenjen političkim zatvorenicima, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Redovni zatvorenici, kao i preživjeli politički zatvorenici i drugi koji se smatraju neprijateljima iranskog postrevolucionarnog režima, govorili su o mučenju i drugim zlostavljanjima unutar betonskih zidova kako bi se iz njih iznudila priznanja, koja su ponekad snimana, što bi se kasnije koristilo za njihovu javnu osudu.

Sada, dosad neviđeni hakovani snimci koji prikazuju premlaćivanje i druga okrutna postupanja prema zatočenicima Evina primorali su iranske zvaničnike na isto tako dosad neviđeno priznanje: zlostavljanje se dešava u Evinu.

UPOZORNJE: Scene u video snimcima su uznemirujuće

Neugodni prizori su se pojavili manje od mjesec dana nakon inauguracije novog predsjednika s tvrde linije Ebrahima Raisija, bivšeg šefa pravosuđa koji je odbacivao tvrdnje advokata i drugih o zlostavljanju zatvorenika rekavši da se prema zatvorenicima postupa s "ljubaznošću i islamskim milosrđem".

Snimci, koje je pustila grupa koja sebe naziva Edalat-e Ali (Alijeva pravda), izgleda da su raspršili takva dugogodišnja javna poricanja.

Nakon što su Radio Farda RSE-a i druge medijske kuće objavile neke od video snimaka, čelnik iranske Zatvorske organizacije Mohamad Mehdi Hadžmohamadi izvinio se i prihvatio odgovornost za "neprihvatljivo ponašanje" u zatvoru.

Šef pravosuđa Golamhosein Mohseni Edžei naložio je istragu o postupanju prema zatvorenicima u Evinu.

"Vrh ledenog brijega"

U jednom snimku koji je Edalat-e Ali poslao RSE-u, kasnije objavljenom na nalozima te grupe na društvenim mrežama, stražar tuče zatvorenika koji se grči da zaštiti lice.

U drugom, iscrpljenog zatvorenika vuku kroz zatvor. Na još jednom se vidi kako se zatvorenik onesvijestio na otvorenom.

Drugi snimci prikazuju prenatrpanu ćeliju s krevetima na sprat dok više zatvorenika spava pored na podu.

Nekoliko bivših zatvorenika reklo je da objavljeni snimci, za koje se čini da su s nadzornih kamera zatvora, prikazuju javna odjeljenja zatvora Evin, a ne dio koji kontroliše zloglasni obavještajni ogranak Islamske revolucionarne garde (IRGC), gdje se zatvorenici navodno rutinski podvrgavaju fizičkoj i psihičkoj torturi.

Politički aktivista iz Pariza Reza Alidžani, koji je nekoliko puta bio zatvoren u Iranu, kaže da su video snimci samo "vrh ledenog brijega".

U Iranu se zatvorenici "sistematski" zlostavljaju, kaže on.

"Zatvorenici prolaze kroz dvije faze: ispitivanja prije suđenja, a zatim zatvaranje. U obje faze su suočeni s fizičkim mučenjem, kao i s 'bijelom torturom' ili zatvaranjem u samicu kojim podvrgavaju zatvorenike psihološkom pritisku."

Alidžani i drugi, uključujući i neke porodice zatvorenika, rekli su da je gledanje snimka bolno.

"Držali su me nekoliko godina u različitim odjeljenjima tog zatvora. Gledanje ovih scena budi staru bol, ali mi daje i mrvicu nade da bi ti video snimci, a nadam se da će ih još biti objavljeno, posebno iz soba za ispitivanje, mogli obuzdati nasilne metode koje se koriste u zatvoru", rekao je Alidžani za RSE.

Džejson Rezaian, kolumnista Vašington posta koji je bio u zatvoru Evin od jula 2014. do januara 2016, napisao je da je čuo izvještaje o zlostavljanju zatvorenika.

"Iako sam čitavo zatočeništvo proveo u izolovanom krilu zatvora, uključujući dugotrajno zadržavanje u samici – što se samo po sebi smatra oblikom mučenja prema međunarodnim normama – kroz moje ograničene interakcije s drugim zatvorenicima i stražarima, čuo sam mnogo o nepravednim i nehumanim uslovima javnih odjeljenja zatvora".

Bivša politička zatvorenica i aktivistkinja za ljudska prava Šiva Nazar Ahari rekla je za Radio Farda da su scene u procurjelim video snimcima "poznate" bivšim zatvorenicima Evina.

"Bili smo držani u dijelovima koja kontrolišu bezbjednosni entiteti, ali su prizori veoma poznati nama koji smo bili tamo. Kada smo odvođeni na sud, u dvorište ili na kliniku, vidjeli bismo slične scene, zatvorski stražari su se nehumano i nezakonito ponašali prema zatvorenicima, uključujući i premlaćivanja."

Nazar Ahari je rekla da video snimci pružaju dokaze za one koji traže veće poštovanje ljudskih prava, pravde i okončanje kulture nekažnjivosti.

"Bilo je brojnih izvještaja i opisa zlostavljanja u zatvoru, ali činjenica da je to dokumentovano i da im svako može pristupiti i uvjeriti se u to je vrlo pozitivno – to je izuzetna prilika za grupe za zaštitu ljudskih prava", rekla je ona.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešnal navela je da video snimci "koji prikazuju užasno zlostavljanje zatvorenika" pružaju "rijedak pogled" na takvo nasilje u Iranu i da su "užasan podsjetnik na nekažnjivost datu zatvorskim zvaničnicima u Iranu koji one u zatvoru podvrgavaju mučenju i drugim okrutnim, nehumanim i ponižavajućim tretmanima".

Regionalna direktorica Amnestija Heba Morejef saglasila se da "iako je šokantno vidjeti šta se dešava unutar zidova zatvora Evin… nažalost, zlostavljanja prikazana u tim procurjelim video zapisima samo su vrh ledenog brijega epidemije mučenja u Iranu".

Čini se da su neki od objavljenih snimaka napravljeni ranije ove godine kada je Raisi, koji je optužen za umiješanost u višemjesečnu kampanju pogubljenja političkih zatvorenika pod pokroviteljstvom države 1988., još bio na čelu moćnog pravosuđa.

U govoru u februaru uoči junskih izbora, Raisi se hvalio da se prema zatvorenicima u Iranu postupa sa "ljubaznošću i islamskim milosrđem".

"Sistematsko mučenje"

Sada predsjednik nakon inauguracije prošlog mjeseca, Raisi nije javno reagovao na procurjele video snimke iz Evina.

Alidžani je rekao da vjeruje da snimci vjerovatno neće dovesti do značajnih promjena u sistemu.

"Mislim da to neće imalo nekog uticaja na vrhu, jer su iranski pravosudni i bezbjednosni sistem zasnovani na strahu i mučenju. Ali im procurjeli snimci otežavaju rad", rekao je on.

Abdolah Gandži, urednik dnevnog lista Džavan koji je povezan s Revolicionarnom gardom, naveo je na Tviteru (Twitter) da se neke od objavljenih slika "ne mogu ni braniti ni oprostiti". On je rekao da bi bi šef pravosuđa trebalo da sastavi iskusni tim za istragu i objavi njene nalaze.

"Prizori i video snimci su možda (lažni)", dodao je on, rekavši da je "potrebno" objaviti rezultate istrage.

Konzervativni list Džomhuri-e eslami naveo je je da bi one koji su umiješani u zatvorska zlostavljanja trebalo kazniti "što je prije moguće" kako bi se spriječilo da iranski islamski establišment bude dodatna meta njegovih protivnika.

"Javno mnijenje bi trebalo da zna šta se dešava u zatvorima i čemu služi svo to nasilje", napisao je list.

Kancelarija Stejt departmenta SAD za ljudska prava i demokratiju saopštila je putem Tvitera da procurjeli snimak "potvrđuje ono što već dugo znamo: mučenje je sistemsko u iranskim zatvorima".

"Pozivamo Iran da oslobodi sve političke zatvorenike i da se prema svim zatvorenicima postupa dostojanstveno", navodi se u saopštenju, koji retvitovao specijalni izaslanik SAD za Iran Robert Malej (Malley).

Brojni intelektualci, akademici, pravnici, borci za prava i dvojni državljani držani su u Evinu u godinama nakon iranske revolucije 1979. godine.

Objekat je dobio nadimak "Univerzitet Evin" zbog niza intelektualaca koji su bili zatvoreni u njemu u potonjim decenijama.

Evin je prvobitno izgradio iranski šah Mohamad Reza Pahlavi i njime je upravljala njegova čuvena po brutalnosti bezbjednosno-obavještajna služba, poznata kao SAVAK.

Bonus video: