meta ekstremisti islamske države

Amerikanci izveli napad dronom u Kabulu na vozilo sa više samoubica

Portparol Centralne komande američke vojske Bil Urban kazao je da je napad dronom izveden "u samoodbrani"

22564 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su danas izvele napad bespilotnom letjelicom na vozilo sa više bombaša samoubica avganistanskog ogranka grupe Islamska država, prije nego što su uspjeli da izvrše napad na aerodrom u Kabulu, izjavili su američki zvaničnici.

Za sada je poznato veoma malo detalja o tom incidentu, kao i o napadu raketom koja je, prema navodima avganistanske policije, danas pala na naselje udaljeno kilometar od aerodroma u Kabulu i ubila dijete.

Novi avganistanski vladari talibani opisali su ta dva napada kao odvojene incidente, iako su informacije o oba veoma šture, a svjedoci su danas čuli samo jednu snažnu eksploziju u Kabulu.

Dva neimenovana američka vojna zvaničnika rekla su da je napad dronom bio uspješan i da je u vozilu bilo više bombaša samoubica.

Kabul napad
foto: Reuters

Portparol Centralne komande američke vojske Bil Urban kazao je da je napad dronom izveden "u samoodbrani".

Predsjednik SAD Džozef Bajden upozorio je sinoć da je novi teroristički napad na aerodrom u Kabulu veoma izgledan u roku od 24 do 36 sati.

I talibani su saopštili da je američka vojska danas izvela vazdušni udar na vozilo sa bombašem samoubicom koji je želio da izvrši napad na aerodrom u Kabulu.

Portparol talibana Zabihula Mudžahid rekao je novinarima da su Amerikanci izveli napad na vozilo u pokretu, napunjeno eksplozivom, ne iznijevši druge detalje.

Američki napad na vozilo izveden je dok SAD privode kraju istorijsku evakuaciju avionima iz Kabula pred istek roka za povlačenje američkih vojnika 31. avgusta.

To je drugi američki udar na pripadnike Islamske države u Avganistanu otkako je njen bombaš samoubica u četvrtak izveo napad kod aerodroma u Kabulu u kojem su poginule najmanje 182 osobe.

Nakon napada u četvrtak, talibani su pojačali bezbednosne mjere u oblasti aerodroma, naročito nakon što je Velika Britanija juče okončala operaciju evakuacije.