Američka vojska nakon 20 godina napustila Avganistan

U trenutku saopštavanja povlačenja američke vojske, u Kabulu se čula pucnjava u znak proslave talibana

18637 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Posljednji američki vojnici napustili su Avganistan, saopštilo je večeras američko Ministarstvo odbrane koje je ostavilo tu zemlju u rukama talibana.

"Posljednji avion C-17 poletio je sa aerodroma u Kabulu 30. avgusta" u 19.29 po srednjoevropskom vremenu, rekao je general Kenet Mekenzi.

SAD je završio povlačenje svojih vojnika, gotovo 20 godina od invazije na tu zemlju nakon terorističkih napada na Ameriku 11. septembra 2001.

Prema riječima Mekenzija, pošto je evakuacija vojnika završena, diplomatska misija će osigurati da za što više američkih državljana i Avganistanaca bude omogućeno da napuste zemlju.

Operacija evakuisanja Amerikanaca i Avganistanaca počela je 14. avgusta kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

U trenutku saopštavanja povlačenja američke vojske, u Kabulu se čula pucnjava u znak proslave talibana.

"Ušli smo u istoriju", rekao je neimenovani zvaničnik talibana poslije odlaska američkih snaga.

Vojno povlačenje SAD iz Avganistana završeno je 24 sata ranije, jer je američki predsjednik Džozef Bajden rekao da će povlačenje biti gotovo 31. avgusta.

Agencija Rojters objavila je da je više od 122.000 ljudi avionima napustilo Avganistan od 14, avgusta, dan prije nego su talibani povratili kontrolu nad zemljom nakon dvije decenije.

SAD i njihovi zapadni saveznici pokušali su da spasu građane svojih zemalja, kao i prevodioce, osoblje lokalnih ambasada, aktiviste za građanska prava, novinare i druge Avganistance ugrožene odmazdom talibana.

Evakuacija je postala rizična kada je u napadu bombaša samoubice za koji je odgovonost preuzela Islamska država, poginulo 13 pripadnika američke vojske i veliki broj Avganistanaca koji su čekali 26. avgusta pred vratima aerodroma u Kabulu.

Bonus video: