prebacili operacije u ambasadu u Dohi

Blinken: Sarađivaćemo sa talibanima ako se drže obećanja

"Talibani hoće legitimitet i međunarodnu podršku. Naša poruka je da legitimitet i podršku treba zaslužiti", rekao je Blinken

2920 pregleda 4 komentar(a)
Blinken, Foto: Reuters
Blinken, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države će sarađivati sa talibanima ako ispunjavaju preuzete obaveze, rekao je šef američke diplomatije Entoni Blinken nekoliko sati poslije odlaska posljednjih američkih vojnika iz Avganistana.

"Svaka faza koju ćemo slijediti neće biti zasnovana na onome šta kaže talibanska vlada, već na onome što radi da poštuje svoje preuzete obaveze", rekao je Blinken.

On je istakao da novi gospodari Avganistana treba da "zasluže" svoj zahtjev za legitimitet i međunarodnu pomoć.

"Talibani hoće legitimitet i međunarodnu podršku. Naša poruka je da legitimitet i podršku treba zaslužiti", rekao je Blinken.

Za sada su SAD suspendovale svoje diplomatsko prisustvo u Avganistanu i prebacile operacije u ambasadu u Dohi, u Kataru, takođe je objavio državni sekretar SAD pominjući "neizvjesno bezbjednosno okruženje i političku situaciju" u zemlji.

Novu diplomatsku misiju će voditi novi tim predvođen Ijanom Mekerijem, koji je bio broj dva u američkoj ambasadi u Kabulu.

"Koristićemo tu kancelariju u Dohi da vodimo našu diplomatiju prema Avganistanu" posebno po pitanju pomoći Amerikancima koji su ostali, humanitarnoj pomoći i dijalogu sa talibanima, rekao je šef američke diplomatije.

Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da "pomaže" Amerikancima koji hoće da napuste Avganistan poslije odlaska američkih vojnika, i dodao da je između 100 i 200 Amerikanaca još u Avganistanu. Oko 6.000 je evakuisano vazdušnim mostom uspostavljenim od 14.avgusta.

Manje od 200 Amerikanaca ostalo u Avganistanu

Blinken je rekao da je manje od 200 Amerikanaca koji hoće da odu ostalo u Avganistanu i da će SAD nastaviti napore da ih izvuče iz zemlje.

Blinken je rekao da je broj Amerikanaca koji su ostali bliže 100.

Kazao je da će SAD raditi sa susjedima Avganistana da obezbijedi njihov odlazak ili kopnenim putem ili čarter letovima kada se ponovo otvori aerodrom u Kabulu.

Preporučujemo za Vas