Talibani paradirali s američkim vojnim vozilima

Američki Hamvi džipovi u sporoj vožnji prošli su velikim putem kod Kandahara, drugog po veličini grada u Avganistanu

6694 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Talibani su danas u gradu Kandaharu na jugu Avganistana, duhovnoj kolijevci tog islamističkog pokreta, organizovali paradu sa vojnom opremom koju su SAD dale prethodnoj vladi te zemlje.

Talibani su u blic pohodu zauzeli zemlju i glavni grad Kabul 15. avgusta, vlada koju su podržavale međunarodne snage se raspala, a američki i drugi vojnici su ubrzali planiran konačni odlazak iz zemlje.

Američki Hamvi džipovi u sporoj vožnji prošli su velikim putem kod Kandahara, drugog po veličini grada u Avganistanu. Mnogima je na antenama bila zakačena crno-bijela talibanska zastava, prenio je novinar agencije Frans pres.

Borci su sjedjeli za komandama kamiona koje su koristile američke, NATO i avganistanske snage tokom 20 godina sukoba, dok su drugi ulazili u ta vozila u kvartu Ajno Maina na periferiji Kandahara.

Najmanje jedan Blek houk (Blackhawk) helikopter viđen je kako nadlijeće grad, što navodi na uvjerenje da je bivši pilot avganistanske vojske za komandama.

Kandahar je kolijevka talibana. Oni su 1996. krenuli iz glavnog grada juga Avganistana prije nego što su brzo osvojili ostatak zemlje gdje su bili na vlasti do 2001. kada ih je svrgnula međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

U tom gradu živi Habatulah Akundzada, vođa talibana, naveo je taj pokret u nedjelju.

Na stadionu za kriket u Kandaharu viđeni su talibanski zvaničnici sa bijelim bradama kako pijuckaju kafu, iza zaklona koje obično koriste igrači ili treneri. Drugi, obučeni u bijelo sjedjeli su sa prekrštenim nogama na travi.

Naoružani borci u kamuflažnim uniformama stajali su ispred okupljenih ljudi.

Proširila se glasina da će se Akundzada pojaviti u javnosti, ali se nije pojavio.

Već juče su hiljade pristalica talibana izašle na ulice Kandahara, trubili i uzvikivali "Alahu akbar" (bog je velik), pozdravljajući odlazak posljednjih američkih vojnika iz Avganistana.

Bonus video: