Vanredno na granici s Bjelorusijom

Osim priliva migranata, razlog su i predstojeće vježbe u organizaciji ruske vojske

8474 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KACPER PEMPEL
Foto: KACPER PEMPEL

Predsjednik Poljske proglasio je vanredno stanje u djelovima dva regiona koji se graniče s Bjelorusijom, rekao je juče njegov portparol. To je potez bez presedana u postkomunističkoj istoriji zemlje koji je uslijedio nakon porasta ilegalne imigracije.A

Evropska unija je optužila predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka da koristi migrante iz država poput Iraka i Avganistana u okviru “hibridnog rata” s ciljem vršenja pritiska na blok zbog sankcija koje je uvela Minsku.

Bjeloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej optužio je juče “zapadne političare” za situaciju na granicama.

Poljska pokušava da pojača bezbjednost duž granice izgradnjom ograde i raspoređivanjem trupa, piše Rojters.

“Situacija na granici s Bjelorusijom je teška i opasna”, rekao je predsjednikov portparol Blažej Spičalski na konferenciji za novinare. “Danas mi, kao Poljska, budući odgovorni za sopstvene granice, ali i za granice Evropske unije, moramo preduzeti mjere da osiguramo bezbjednost Poljske i EU.”

Poljska granična straža saopštila je u srijedu da je samo u avgustu bilo oko 3.500 pokušaja ilegalnog prelaska granice, od kojih je 2.500 uspjela da osujeti.

Vlada je takođe saopštila da se mora pripremiti za “provokacije” koje bi se mogle pojaviti tokom vojnih vježbi u organizaciji ruske vojske koje se održavaju na teritoriji Rusije i Bjelorusije u blizini Poljske od 10. septembra.

“Moramo biti spremni za svaki scenario”, rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

Vanredno stanje, koje će ograničiti kretanje ljudi i zabraniti masovna okupljanja, odnosi se na pojas dubine tri kilometra duže granice i trajaće 30 dana.

Nevladine organizacije oštro su kritikovale vladin pristup i poručile da Varšava mora pružiti više humanitarne pomoći migrantima zaglavljenim na granici.

A. Š.

Bonus video: