Pogledajte kako je bilo na maratonu u Bejrutu: Želimo da nam se premijer vrati

Premijer Libana je imao običaj da svake godine prisustvuje i čak učestvuje na maratonu na kojem se okupi nekoliko desetina hiljada Libanaca
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2017. 13:47h

Učesnici maratona u Bejrutu koji se tradicionalno okupljaju i trče u znak podrške medicinskim istraživanjima i ljudskim pravima, ove godinu su zatražili da im se u zemlju vrati premijer Saad Hariri koji je prošle nedjelje u Saudijskoj Arabiji saopštio da podnosi ostvaku.

Hariri je 4. novembra na opšte iznenađenje izjavio da podnosi ostavku. On se od tada nalazi u Saudijskoj Arabiji dok kruže glasine da je tamo zadržan protiv njegove volje i da se zbog toga ne vraća u Liban.

Premijer Libana je imao običaj da svake godine prisustvuje i čak učestvuje na maratonu na kojem se okupi nekoliko desetina hiljada Libanaca.

Na startu je ove godine istaknut transparent "Svi te čekamo" sa Haririjevom slikom. Mladi maratonci su dijelili flaše s vodom sa etikatama "Trčimo za tebe".

Predsjednik Libana Mišel Aun pozvao je juče učesnike maratona da pokažu solidarnost prema Haririju i pozovu ga da se vrati u zemlju.

Aun je takođe zatražio od vlasti u Rijadu da razjasne okolnosti zbog čega je Hariri još u Saudijskoj Arabiji.

Hariri je u obrazlaganju svoje ostavke optužio libanski radikalni pokret Hezbolah da želi da vlada zemljom i dodao da strahuje za svoj život.

On je krajem prošle godine postao premijer Libana i predvodio je vladu nacionalnog jedinstva u kojoj su bili i članovi Hezbolaha.

Ta vlada je bila duboko podijeljena između onih koji su lojalni Saudijskoj Arabiji, predvođenih sunitskim muslimanom Haririjem, i onih koji su lojalni Iranu, na čelu s Hezbolahom.

Galerija

Bonus video: