Aun: Libanski premijer je otet, Saudijska Arabija da razjasni

"Liban ne prihvata da njegov premijer bude u situaciji suprotnoj međunarodnim ugovorima", rekao je Aun dodavši da bilo koji Haririjev potez ili izjava ne odražavaju realnost zbog njegovog nejasnog statusa
0 komentar(a)
Mišel Aun, Foto: Reuters
Mišel Aun, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2017. 08:50h

Libanski presjednik Mišel Aun pozvao je Saudijsku Arabiju da razjasni zašto libanski premijer Saad Hariri ne može da se vrati kući iz Rijada.

Premijer je iz Rijada prije nedjelju dana objavio svoju ostavku.

Aun je, kako navodi visoki libanski zvaničnik, rekao stranim ambasadorima da je Hariri "otet" i da treba da ima imunitet.

"Liban ne prihvata da njegov premijer bude u situaciji suprotnoj međunarodnim ugovorima", rekao je Aun dodavši da bilo koji Haririjev potez ili izjava ne odražavaju realnost zbog njegovog nejasnog statusa.

Libanske vlasti vjeruju da Rijad drži Haririja na silu, a sličnu zabrinutost iznio je i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je Aunu u telefonskom razgovoru danas rekao da "libanski politički lideri treba da imaju slobodu kretanja", prenosi Rojters.

Sa druge strane, Rijad tvrdi da je Hariri slobodan a da je ostavku podnio zbog toga što je Hezbolah, libanski saveznik Irana, postao dominantan u njegovoj koalicionoj vladi.

Izvori bliski Haririju koji je dugododišnji saveznik Rijada, kažu da je Saudijska Arabija zaključila da on treba da ode zato što nije spreman da se suprotstavi Hezbolahu.

Kako navode, telefon mu je konfiskovan po dolasku u Rijad u petak prošle nedjelje, da bi u petak bio nateran da se pojavi na saudijskoj televiziji i podnese ostavku.

Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je juče da je Saudijska Arabija objavila rat Libanu i optužio Rijad da je Haririjevom ostavkom želio da destabilizuje Liban.

Bonus video: