I slavni glumci i pjevači u "Rajskim papirima"

Britanski "Gardijan" sastavio spisak ličnosti iz svijeta šou-biznisa koji su se našli u ovim dokumentima. Njihovi razlozi su različiti. Tako Šakira većinu svoje zarade drži na of šor računima, dok su Džastin Timberlejk i Nikol Kidman više zainteresovani za kupovinu nekretnina na Bahamima
1 komentar(a)
Madona
Madona
Ažurirano: 12.11.2017. 09:02h

Harvi Vajnstajn, Marta Stjuart, Madona, Nikol Kidman samo su neka od poznatih imena koja se pojavljuju u kontroverznim "Rajskim papirima".

Njemački list "Zidojče cajtung" nedavno je objavio više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dvije agencije za pružanje of šor usluga. Britanski "Gardijan" sastavio spisak ličnosti iz svijeta šou-biznisa koji su se našli u ovim dokumentima. Njihovi razlozi su različiti. Tako Šakira većinu svoje zarade drži na of šor računima, dok su Džastin Timberlejk i Nikol Kidman više zainteresovani za kupovinu nekretnina na Bahamima.

Harvi Vajnstajn

Filmski producent koji se ovih dana nalazi u vrtlogu seks skandala investirao je u medicinsku kompaniju "Scientia Health Group Ltd." na Bahamima. Vajnštajn je kupio dvije hiljade dionica kompanije u novembru 2001. Kao kontakt je dao ime Ričarda Kenigsberga, jednog od direktora kompanije "Weinstein" koji je filmskog mogula upravo otpustio prošlog mjeseca, nakon što ga je nekoliko žena optužilo za seksualno zlostavljanje.

Marta Stjuart

Američka TV zvijezda Marta Stjuart takođe je investirala u "Scientiu", čiji osnivač je Samjuel Vaksal, čovjek koji je u to vrijeme bio i izvršni direktor kompanije "ImClone". Stjuart je imala akcije u obije kompanije, a svoje parče "ImClonea" odlučila je da proda u decembru 2001. za 230 hiljada dolara, samo dan prije nego što će i ona i Vaksal završiti u zatvoru zbog prevare.

Madona

Poluskriveno na 31. strani jednog od sedam miliona dokumenata koji su procureli ,malim slovima piše da je jedan od akcionara kompanije "Appleby" Madona Čikone, što je pravo ime poznate pop pjevačice. Sumnju da je u pitanju muzička zvijezda potvrđuje i to što na istom mjestu stoji adresa "Provident FInancial Managementa", firme specijalizovane za turneje i koncerte u muzičkoj industriji, koja je sarađivala sa kraljicom popa.

Madona je navedena i kao kupac dvije hiljade akcija bermudske kompanije "SafeGard Medical Ltd" 1998. Zašto je pjevačica investirala u ovu kompaniju u zemlji koja važi za poreski raj ostaje misterija, kao i pitanje da li je svoje udio prodala kada je firma ugašena 2013.

Džastin Timberlejk

U avgustu 2015. Džastin Timberlejk je osnovao kompaniju u Delaveru pod imenom sličnim njegovoj izdavačkoj kući Tenman Records. "Rajski papiri" pokazuju da su kao jedini zaposleni u kompaniji zavedeni upravo poznati pjevač i njegov menadžer Majkl Drejer.

Dokumenta pokazuju da je svrha ove kompanije kupovina nekretnina na Bahamima, gdje je Timberlejk registrovao svoju firmu četiri mjeseca nakon osnivanja. Odgovor na pitanje zašto možda se krije u činjenici da u Bahamima operiše i kompanija "Nexus Luxury Collection", koja između ostalog posjeduje jedan veliki teren za golf na Bahamima, a čiji glavni partneri su Džastin Timberlejk i Tajger Vuds.

Nikol Kidman

Poznata glumica i njen suprug, kantri muzičar Kit Urban registrovali su svoju kompaniju na Bahamima u martu 2015, a dokumenta koja su procurila otkrivaju da su se interesovali za kupovinu nekretnina u ovoj zemlji. Što je i logično, budući da bi morali da plaćaju mnogo manji porez nego u svojoj državi. Portparol poznatog para međutim tvrdi da kompanija plaća poreze SAD-u i da postoji samo kako bi se zaštitila njihova privatnost i zbog njihovih posjeda na Bahamima.

Šakira

Kolumbijska pjevačica pojavljuje se u dokumentima pod svojim punim imenom Šakira Izabel Mebarak Ripol. Vlasnica Gremija na papirima je navedena kao državljanka Bahama i pored toga što živi u španskom gradu Barseloni. Ona je vlasnik malteške kompanije vrijedne tri miliona eura "Tournesol Ltd". Najmanja članica Evropske unije u prošlosti je više puta bila optuživana da funkcioniše kao poreski raj za bogate.

"Rajski papiri" otkrivaju da je Šakira u junu 2009. svoju intelektualnu svojinu prebacila na "Tournesol". U isto vrijeme njena kompanija je dobila pozajmicu od 31 milion eura od luksemburške firme "ACE Entertainment", a navodi se da je kredit isplaćen 2014. Šakirin advokat je ovim povom izjavio da je Šakira živjela na raznim mjestima širom svijeta tokom svoje karijere i da je poštovala zakone svake države u kojoj je boravila.

Bono Voks

I pjevač grupe U2 ima veze sa Maltom. On je koristio njegovu kompaniju, registrovanu u ovoj zemlji, kako bi kupio šoping centar u Litvaniji 2007. Ista kompanija zatim je šoping centar prodala firmi "Nude Estates 1" osnovanu u Gernziju, britanskom ostrvu na kojem se kompanijama ovakve transakcije ne oporezuju.

"Bono je pasivni, manjinski investitor u toj kompaniji", kazao je Bonov portparol i kategorički odbacio sumnje u prevaru.

Ovo nije prvi put da se Bono nađe na udaru javnosti zbog izbjegavanja plaćanja poreza, s obzirom da njegova grupa svoj profit često prijavljuje u Holandiji, gdje ima poreske olakšice.

"To su samo neki pametni ljudi koji rade za nas uradili, jer su imali svijest o tome koliko smo oporezovani. I to je inače samo jedna od mnogih naših kompanija", kazao je Bono prije dvije godine.

Bonus video: