Protest u Manili zbog dolaska Trampa: Vodeni topovi i zapaljena američka zastava

"Tramp je izvršni direktor imperijalističke vlade SAD. Znamo da je ovdje da insistira na nepravednim ugovorima između Filipina i SAD", smatra 18-godišnji student Aleksis Dendej
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2017. 11:30h

Predsjednik SAD Donald Tramp stigao je u filipinsku prijestonicu Manilu, na godišnje okupljanje lidera Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), piše Rojters.

Navodi se da je Tramp stigao iz Vijetnama gdje je na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) uputio oštru poruku tamošnjim liderima po pitanju trgovine i sreo se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Samo nekoliko sati uoči dolaska Trampa, policija u Manili upotrijebila je vodene topove kako bi spriječila stotine demonstranata da dođu do Ambasade SAD u glavnom gradu Filipina.

Policija u zaštitnoj opremi sa pendrecima u rukama zaustavila je ljevičarske demonstrante koji su nosili plakate s natpisom "Otkačite Trampa" i "Dolje američki imperijalizam".

"Tramp je izvršni direktor imperijalističke vlade SAD. Znamo da je ovdje da insistira na nepravednim ugovorima između Filipina i SAD", smatra 18-godišnji student Aleksis Dendej.

Demonstranti su takođe zapalili američku zastavu.

Tramp se već juče sastao sa filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom na marginama samita APEC u Vijetnamu.

Filipini su posljednja stanica 12-dnevne Trampove azijske turneje tokom koje je već posjetio i Japan, Kinu i Južnu Koreju.

Duterte je često na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava u toj zemlji, pošto vodi brutalnu borbu protiv narko dilera na Filipinima.

Galerija

Bonus video: