Apel vjernicima da čuju plač planete

”Pozivamo sve, nezavisno od svog uvjerenja ili pogleda na svijet da poslušaju plač zemlje i siromašnog naroda, da preispitaju svoje ponašanje i obećaju smislenu žrtvu za spas zemlje koju nam je bog podario”, navodi se u poruci

11948 pregleda 63 reakcija 14 komentar(a)
Patrijarh Vartolomej, Foto: REUTERS
Patrijarh Vartolomej, Foto: REUTERS

Trojica hrišćanskih lidera uputili su zajednički apel bez presedana vjernicima svojih crkava da “poslušaju plač zemlje” i podrže akciju za ublažavanje efekata klimatskih promjena.

U “Zajedničkoj poruci za zaštitu stvaranja”, papa Franjo, kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi i vaseljenski patrijarh Vartolomej zatražili su od hrišćana da se pomole da svjetski lideri na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP”&) u Glazgovu u novembru naprave hrabar izbor.

”Pozivamo sve, nezavisno od svog uvjerenja ili pogleda na svijet da poslušaju plač zemlje i siromašnog naroda, da preispitaju svoje ponašanje i obećaju smislenu žrtvu za spas zemlje koju nam je bog podario”, navodi se u poruci.

Franjo je lider 1,3 milijarde vjernika Rimokatoličke crkve, Vartolomej je duhovni lider 220 miliona pravoslavnih hrišćana, a Velbi je biskup svjetske anglikanske zajednice, koja ima oko 85 miliona vjernika.

foto: Rojters

Sva trojica lidera su veoma aktivni u cilju zaštite životne sredine i slažu se da su klimatske promjene i globalno zagrijavanje makar djelimično izazvani ljudskim aktivnostima poput upotrebe fosilnih goriva.

”Stojimo pred strogim sudijom: gubitak biodiverziteta, uništavanje životne sredine i klimatske promjene su neizbježne posljedice naših postupaka jer smo pohlepno konzumirali više resursa na zemlji nego što planeta može da izdrži”, stoji u poruci vjerskih lidera.

Nadbiskup Velbi
Nadbiskup Velbifoto: REUTERS

Bonus video: