"NEPRIJATELJSKI AKTI PREMA RUSIJI"

"Skandal bez presedana": Indijci pokazali Amerikancima rusku podmornicu?

Incident, prema navodima "Komersanta", prijeti da ozbiljno zakomplikuje pregovore o iznajmljivanju druge nuklearne podmornice i ostalim projektima u oblasti vojno-tehničke saradnje između dvije zemlje
10 komentar(a)
Podmornica Čakra, Foto: Screenshot (YouTube)
Podmornica Čakra, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.11.2017. 20:34h

Rusija sumnja da je su vlasti Indije odobrile predstavnicima mornarice SAD pristup ruskoj nuklearnoj podmornici koja je u sastavu indijske mornarice.

Ruski list "Komersant" navodi da je riječ o "skandalu bez presedana".

Incident, prema navodima "Komersanta", prijeti da ozbiljno zakomplikuje pregovore o iznajmljivanju druge nuklearne podmornice i ostalim projektima u oblasti vojno-tehničke saradnje između dvije zemlje.

To je za ruski list potvrdilo nekoliko izvora u ruskim državnim strukturama navodeći da su indijski partneri nedavno počinili nekoliko "neprijateljskih akata prema Rusiji", prenosi Tass.

Prvi takav potez bio je, kako se navodi, kada je delegacija mornarice SAD posjetila nosač aviona "Vikramaditija" (u vlasnistvu indijske mornarice) zbog čega su ruski zvaničnici uputili protestnu notu.

Poslije nekog vremena, kako je visoki vojni izvor rekao za "Komersant", američka delegacija posjetila je podmornicu Čakra.

Prema izvorima lista, specijalizovane ruske strukture pripremaju odgovor svojim indijskim partnerima.

"U toku su veoma teški razgovori, imamo puno pitanja", naveo je jedan izvor.

List piše i da će tokom predstojeće posjete zamjenika ruskog premijera Dmitrija Rogozina Indiji u decembru pored ranije najavljenih dogovora o ruskom oružju, tema biti i ovi incidenti.

Nuklearna podrmornica INS Čakra (Project971) u sastavu je indijske mornarice od 2011. godine.

Preporučujemo za Vas