Japan do kraja septembra produžio vanredno stanje zbog koronavirusa

Broj novih infekcija je prethodnih dana nešto manji nego ranije, ali je broj teško bolesnih i dalje velik, zbog čega su bolnice prepune. Premijer pozvao je građane da nastave da rade od kuće i da poštuju druge mjere socijalnog distanciranja

3598 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Japanske vlasti su objavile da će vanredno stanje zbog koronavirusa u Tokiju i još 18 oblasti biti produženo do kraja septembra pošto je pritisak na zdravstveni sistem i dalje veoma velik.

Vanredno stanje, koje je trebalo da traje do nedjelje, prvo je uvedeno u gradu Okinava u maju, a potom je postepeno proširivano na druge oblasti, navele su vlasti danas.

Uprkos dugom trajanju vanrednog stanja, mjere ne daju željene rezultate jer ih iscrpljeni građani sve više ignorišu s obzirom da je njihova primjena dobrovoljna.

Broj novih infekcija je prethodnih dana nešto manji nego ranije, ali je broj teško bolesnih i dalje velik, zbog čega su bolnice prepune.

Premijer Jošihide Suga pozvao je građane da nastave da rade od kuće i da poštuju druge mjere socijalnog distanciranja.

Vlada Suge, koji je najavio da se neće ponovo kandidovati za lidera vladajuće stranke, što znači da neće ostati ni premijer, suočava se sa teškim optužbama da su mjere protiv koronavirusa prekasno uvedene i da ih je premalo da bi bile efikasne, kao i zbog održavanja Olimpijskih igara u vrijeme pandemije, uprkos protivljenju javnosti.

Bonus video: