Bajdenova vlada tužila Teksas zbog zakona o abortusu

Američki predsjednik rekao je da zakon predstavlja napad bez presedana za ustavna prava žena

7835 pregleda 4 komentar(a)
Merik Garland, Foto: Reuters
Merik Garland, Foto: Reuters

Američki ministar pravosuđa Merik Garland objavio je da je uložio tužbu protiv Teksasa, kako bi poništio zakon kojim se zabranjuju gotovo svi pobačaji u toj konzervativnoj državi.

Taj zakon koji je stupio na snagu 1. septembra je očigledno neustavan na osnovu prakse pravosuđa Vrhovnog suda i ministarstvo pravosuđa je odgovorno da brani Ustav SAD-a, objasnio je ministar Garland na konferenciji za novinare, prenosi HRT pozivajući se na Hinu.

Teksas je donio zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se detektuje otkucaj srca fetusa, često u šestoj nedjelji trudnoće, a ponekad i prije nego što žena shvati da je trudna.

Američki predsjednik Džo Bajden osudio je početkom mjeseca odbijanje Vrhovnog suda SAD-a da blokira novi teksaški zakon o pobačaju koji predstavlja, kako je rekao, napad bez presedana za ustavna prava žena.

„Ta odluka izaziva neustavni haos i vrijeđa pravnu državu“, ocijenio je predsjednik SAD.

Bajden je obećao hitan odgovor svoje vlade i pozvao na pronalaženje mjera koje bi garantovale ženama Teksasa pristup sigurnim i legalnim pobačajima, a klinikama i ljekarima zaštitu od mogućih sudskih postupaka.

Bonus video: