Danas se navršava 20 godina od napada 11. septembra 2001. u SAD

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana

8000 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Danas se navršava 20 godina od terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. u kojem je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svjetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu i polje u američkoj državi Pensilvaniji poginule su 2.752 osobe.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Bombardovanje se pretvorilo u najduži američki rat iz koga su se Amerikanci konačno povukli nešto manje od dvije nedjelje prije obilježavanja 20. godišnjice, a na vlast u toj zemlji vratili su se talibani protiv kojih su se borili.

Povodom 20. godišnjice napada, američki predsjednik Džozef Bajden danas će prisustvovati ceremonijama na sva tri mjesta napada, u Njujorku kod memorijalnog centra izgrađenog na mjestu srušenih kula, na polju u Pensilvaniji i u Pentagonu.