Bajden: Šta treba, da napadnemo sve zemlje gdje je Al Kaida? Budimo ozbiljni

Bajden smatra da su Amerikanci ispunili svoju misiju ubistvom Osame Bin Ladena, osnivača Al Kaide i neutralizacijom džihadističke mreže u njenoj avganistanskoj bazi

7705 pregleda 4 komentar(a)
Bajden u Šenksvilu, Foto: Reuters
Bajden u Šenksvilu, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden branio je svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Avganistana, u sklopu obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra i istakao da Sjedinjene Države ne mogu "napasti" sve zemlje u kojima se nalazi Al Kaida.

"Može li se Al Kaida vratiti? Da, i reći ću vam, već su se vratili na druga mjesta", rekao je novinarima u Šenksvilu, gdje se prije 20 godina srušio jedan od četiri oteta aviona.

"Koja je strategija? Moramo napasti sva mjesta gdje se nalazi Al Kaida i tamo ostaviti naše vojne jedinice? Budimo ozbiljni", dodao je.

Američki predsjednik, na udaru kritika zbog haotičnog povlačenja iz Avganistana, koje je završilo 31. avgusta, ponovio je da je bila greška pokušavati ujediniti Avganistance.

Bajden sa suprugom u Pensilvaniji
Bajden sa suprugom u Pensilvanijifoto: Reuters

Bajden smatra da su Amerikanci ispunili svoju misiju ubistvom Osame Bin Ladena, osnivača Al Kaide i neutralizacijom džihadističke mreže u njenoj avganistanskoj bazi, prenosi Hina.

Američka intervencija u Avganistanu počela je nakon napada na SAD 11. septembra i pokrenula je najduži rat u istoriji Sjedinjenih Država.

Bajden prolazi kroz tešku političku fazu nakon što su talibani 15. avgusta u Kabulu preuzeli vlast i nakon hitne evakuacije više od 120.000 osoba iz Avganistana u vojnoj operaciji koju je organizovala američka vojska.

Tvrdi da ga ne brine pad popularnosti. "Ovim se već dugo bavim", rekao je taj 77-godišnjak i veteran američke politike.

Predsjednik Bajden povodom obilježavanja godišnjice 11. septembra u subotu posjećuje svako od mjesta gdje su udarili oteti avioni 2001, odajući počast žrtvama.

Bajden i supruga su u Njujorku najprije prisustvovali svečanosti na mjestu Svjetskog trgovinskog centra, zatim su odletjeli u Šenksvil u Pensilvaniji, nakon čega odlaze na područje Vašingtona u Pentagon.

Bonus video: