postojala logistička podrška dvojici otmičara iz Saudijske Arabije

FBI objavio povjerljivi dokument o napadima 2001. godine

Na dokumentu od 16 strana nalazi se razgovor operativaca FBI sa čovjekom koji je često kontaktirao sa Saudijcima u SAD koji su pomogli prvim otmičarima aviona da dođu u Ameriku, prije napada

14101 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američki FBI objavio je povjerljivi dokument u kojem se navodi da je postojala logistička podrška dvojici otmičara iz Saudijske Arabije tokom terorističkih napada 2001. godine na Sjedinjene Američke Države (SAD).

U dokumentu se navodi da su otmičari imali kontakte sa državljanima Saudijske Arabije u SAD, ali nema dokaza da su visoki zvaničnici saudijske vlade učestvovali u zavjeri, prenio je AP.

Na dan kad se obilježavala 20. godišnjica od napada, ovo je prvi dokument iz istrage FBI-ja koji je objavljen otkako je predsjednik SAD Džozef Bajden naredio skidanje oznake "povjerljivo" sa materijala koji su godinama bili nedostupni javnosti.

Na dokumentu od 16 strana nalazi se razgovor operativaca FBI sa čovjekom koji je često kontaktirao sa Saudijcima u SAD koji su pomogli prvim otmičarima aviona da dođu u Ameriku, prije napada.

Bajden je prošle nedjelje naredio Ministarstvu pravde i ostalim agencijama da sprovedu deklasifikaciju revizije i javno objavljivanje dokumenata koji se mogu pustiti u narednih šest mjeseci.

On se susreo sa pritiskom porodica žrtava, koji su dugo tražili izvještaje, dok vode sudski spor u Njujorku u kojima tvrde da su čelnici saudijske vlade podržali otmičare.

Redigovan dokument objavljen je u subotu uveče, nekoliko sati nakon što je Bajden prisustvovao komemorativnim skupovima u Njujorku, Pensilvaniji i sjevernoj Virdžiniji.

Rodbina žrtava se ranije protivila Bajdenovom prisustvu komemoraciji, dokle god su dokumenti povjerljivi, prenosi Tanjug.

Saudijska vlada je dugo negirala bilo kakvu umiješanost u napade, a njihova vlada u Vašingtonu je podržala potpuno otkrivanje svih izvještaja, kako bi se završile "neosnovane optužbe protiv te zemlje jednom zauvijek".

Iz ambasade su dodali da je blio koja optužba da je Saudijska Arabija saučesnik "kategorički neistinita".

Od 19 otmičara, čak 15 su bili državljani Saudijske Arabije.

Preporučujemo za Vas