Benet: Protivim se palestinskoj državi, mislim da bi to bila užasna greška

Izraelski lider je zaključio da bi Hamas ili neka druga radikalna palestinska organizacija slično preuzela vlast na Zapadnoj obali, koju kontroliše Palestinska uprava palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i živote Izraelaca koji žive u blizini, računajući i njega iz grada Ranane, pretvorila u pakao

4070 pregleda 9 komentar(a)
Benet i Sisi, Foto: Reuters
Benet i Sisi, Foto: Reuters

Premijer Izraela Naftali Benet izjavio je po povratku iz Egipta, gdje se sastao sa egipatskim predsjednikom Abdel Fatahom el Sisijem da bi stvaranje palestinske države bila velika greška.

"Protivim se palestinskoj državi. Mislim da bi to bila užasna greška koja bi dovela do toga da se užasna situacija u Gazi ponovi u Judeji i Samariji", rekao je Benet sinoć za javni izraelski servis Kan, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

On je aludirao na činjenicu da je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast u pojasu Gaze od Palestinske uprave u kojoj dominira umjereniji Fatah, 2007. godine, poslije čega su učestali raketni napadi na jug Izraela.

Izraelski lider je zaključio da bi Hamas ili neka druga radikalna palestinska organizacija slično preuzela vlast na Zapadnoj obali, koju kontroliše Palestinska uprava palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i živote Izraelaca koji žive u blizini, računajući i njega iz grada Ranane, pretvorila u pakao.

Benet je u čitavom nizu intervjua pred Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji u jevrejskom kalendaru, objasnio da u svakom slučaju palestinska država u ovom trenutku nije dostižna i zato pitanje da li je podržati nije relevantno, ali je važno da se obezbijede ekonomske mogućnosti za Palestince koji će im poboljšati život.

Novi premijer Izraela sastao se odvojeno s El Sisijem s kojim je razgovarao o oživljavanju bliskoistočnog mirovnog procesa i kraljem Jordana Abdulahom Drugim, ali je rekao da ne namjerava da razgovara sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom.

Ne vidim nikakvu logiku u sastanku ili razgovoru s osobom koja tuži vojnike IDF (Izraelskih odbrambenih snaga) i njihove komandante u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu", rekao je Benet, dodavši da u vrijeme dok tuži izraelske vojnike i komandante za ratne zločine Abas takođe "daje plate teroristima" svakog mjeseca.

Bonus video: