Tri bivša američka obavještajna agenta priznali učešće u hakerskoj operaciji za račun UAE

Njih trojica su radili za američku obavještajnu službu, uključujući NSA, američku vojnu obavještajnu agenciju, prije nego što su od 2016. do 2019. učestvovali u sajber napadima jedne emiratske kompanije povezane sa vladom UAE na različite ciljeve

3746 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Trojica bivših američkih obavještajnih agenata priznali su da su u ime Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) učestvovali u hakerskoj operaciji usmjerenoj protiv neprijatelja i rivala ove zalivske države, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Mark Baier (49), Rajan Adams (34) i Danijel Gerik (40) platiće novčane kazne u ukupnom iznosu od 1,7 miliona dolara, koliko su zaradili radeći za Emirate.

Njih trojica su radili za američku obavještajnu službu, uključujući NSA, američku vojnu obavještajnu agenciju, prije nego što su od 2016. do 2019. učestvovali u sajber napadima jedne emiratske kompanije povezane sa vladom UAE na različite ciljeve.

Jedna od ovih hakerskih operacija omogućila im je pristup "desetinama miliona" pametnih telefona.

Optuženima je zabranjen pristup američkim obavještajnim podacima i zabranjeno im je da se ponovo bave hakerskim operacijama.

Bonus video: