Simon Bajls: FBI je zažmurio na navode o zlostavljanju gimnastičarki

Interna istraga Ministarstva pravde objavljena u julu pokazala je da je FBI napravio greške u istrazi i da nije tretirao slučaj sa "najvećom ozbiljnošću" nakon što je Savez 2015. godine prvi put prijavio zlostavljanje kancelariji FBI u Indijanapolisu

13243 pregleda 2 komentar(a)
Bajls tokom svjedočenja, Foto: Printscreen YouTube
Bajls tokom svjedočenja, Foto: Printscreen YouTube

Olimpijska šampionka u gimnastici Simon Bajls optužila je danas Federalni istražni biro (FBI) da je "zažmurio" dok ju je ljekar reprezentacije Leri Nasar seksualno zlostavljao, kao i stotine drugih žena, prenijele su svjetske agencije.

"Krivim Lerija Nasara i krivim čitav sistem koji je omogućio da on zlostavlja", rekla je Bajls kroz suze u emitovanom svjedočenju u američkom Senatu.

Osim propusta FBI-a, rekla je i da su Gimnastičarski savez i Olimpijski i Paraolimpijski komitet SAD znali da ju je njihov zvanični timski ljekar zlostavljao, mnogo prije nego što je ona otkrila da oni imaju saznanja o tome.

Bajls je rekla da je potrebno poslati poruku: "Ako dozvolite predatoru da naškodi djeci, posljedice će biti brze i teške. Što je dosta - dosta je".

Direktor FBI Kristofer Rej je naveo da duboko žali zbog kašnjenja u procesuiranju Nasara i bola koji je nanio.

Saslušanje je dio nastojanja Kongresa da se istraži rad FBI nakon više grešaka u istrazi, uključujući i odlaganja koja su omogućili Nasaru da zlostavlja druge mlade gimnastičarke.

Najmanje 40 djevojaka i žena reklo je da su bile zlostavljane nakon što je FBI bio upoznat sa optužbama protiv Nasara 2015. godine.

Interna istraga Ministarstva pravde objavljena u julu pokazala je da je FBI napravio greške u istrazi i da nije tretirao slučaj sa "najvećom ozbiljnošću" nakon što je Savez 2015. godine prvi put prijavio zlostavljanje kancelariji FBI u Indijanapolisu.

FBI je priznao da je imao "neoprostivo ponašanje".

Rej je kritikovao svoje agente koji nisu odgovorili na pravi način na žalbe i obećao žrtvama da je posvećen tome da se "svi u FBI zapamte šta se dogodilo" i da se to nikada više neće ponoviti.

On je rekao da je FBI otpustio agenta koji nije na pravi način istražio slučaj Nasara, a kasnije o tome lagao.

Pored Simon Bajls, na saslušanju su se pojavile i Mekejla Maroni, Eli Rajsman i Megi Nikols.

Maroni, članica američke reprezentacije koja je osvojila zlatnu olimpijsku medalju 2012, govorila je o zlostavljanju koje je doživjela. Rekla je da je mislila jedne večeri da će umrijeti kada ju je Nasar napao.

Ona je svoj bijes usmjerila na lokalnu kancelariju FBI i agente kojima je dala izjavu.

"Ne samo da FBI nije obavio istragu, već su i savezni agenti napravili izvještaj 17 mjeseci kasnije, dali su lažne izjave o onome što sam govorila", rekla je Maroni, koja je napadnuta kada je imala 13 godima.

"Falsifikovanjem svjedočenja ovi agenti FBI su počinili zločin", rekla je ona.

Rajsman, koja je navela da je napadnuta 2010, prijavila je Nasara 2015. godine Gimnastičarskom savezu.

"Trebalo je 14 mjeseci da me FBI kontaktira uprkos brojnim zahtjevima da svjedočim", rekla je 27-godišnja Rajsman.

Megi Nikols, koja je prva prijavila seksualno zlostavljanje, rekla je da ju je "proganjala činjenica da je čak i nakon što je prijavila napade, toliko žena i djevojaka patilo".

Bivši sportski ljekar Leri Nasar (58), koji je priznao da je godinama zlostavljao jedne od najboljih američkih gimnastičarki, osuđen je 2018. godine na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina.

To je bila druga višegodišnja kazna zatvora za Nasara. Osuđen je i na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dječije pornografije.

Bonus video: