Australija: Uprkos strogim mjerama rastu brojke, vakcinisani će imati više slobode

Čelnici zdravstva upozorili su da će širenje delta varijante virusa vjerovatno značiti veći pritisak na zdravstveni sistem, kada počnu da se ublažavaju mjere u Sidneju, Melburnu, Kanberu i u još nekim regijama

4474 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Australijski premijer Skot Morison obećao je više slobode vakcinisanim građanima, premda je druga po veličini australijska država prijavila svoj drugi najveći porast broja novozaraženih koronavirusom ove godine.

Morison je rekao da će se na sledećoj sjednici nacionalnoga kabineta u petak raspravljati o uvođenju kovid-pasoša i kućnog karantina.

"Vakcinisani će se moći slobodnije kretati i raditi više toga", rekao je Morison, prenosi Hina.

"Manja je vjerovatnoća da će se oni zaraziti virusom, da će ga prenositi, teško se razboljeti i završiti u bolnici", dodao je. "Pa tako neće predstavljati pritisak na sistem javnih bolnica."

Čelnici zdravstva upozorili su da će širenje delta varijante virusa vjerovatno značiti veći pritisak na zdravstveni sistem, kada počnu da se ublažavaju mjere u Sidneju, Melburnu, Kanberu i u još nekim regijama.

Viktoria je u petak prijavila 510 novih slučajeva, većinom u glavnom gradu te države Melburnu. U četvrtak je prijavljeno 514 novih slučajeva, što je najviše u ovom talasu.

Morison je zagovarao ponovno otvaranje zemlje, u skladu s povećanim brojem vakcinisanih. Potvrdio je da je prvu dozu primilo više od 70 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Isto tako je najavio da će se razmatrati i mogućnost ukidanja hotelskih karantina i uvođenja kućnih za putnike koji stižu u Australiju.

Bonus video: