"Odlučnošću, budnošću i lukavstvom i sa kašikom bilo je moguće prokopati tunel"

Kašika postala simbol palestinskog otpora poslije bjekstva iz zatvora

Kada je šestorica Palestinaca 6. septembra ujutru pobjeglo iz zatvora Gilba, na sjeveru Izraela, na društvenim mrežama su objavljene fotogradije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju. Haštag "čudesna kašika" je sugerisao da je bjekstvo izvedeno u holividskom stilu

1796 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obična kašika je uz tradicionalne zastave i transparente dobila svoje mjesto kao simbol palestinskog otpora, pošto se pročulo da su palestinski zatvorenici nedavno uspjeli da pobjegnu iz dobro čuvanog izraelskog zatvora koristeći pribor za jelo.

Kada je šestorica Palestinaca 6. septembra ujutru pobjeglo iz zatvora Gilba, na sjeveru Izraela, na društvenim mrežama su objavljene fotogradije ulaza u tunel ispod umivaonika u zatvorskoj ćeliji i rupa iskopana napolju. Haštag "čudesna kašika" je sugerisao da je bjekstvo izvedeno u holividskom stilu.

U početku se međutim nije znalo da li je pribor za jelo zaista korišćen ili je uloga kašike izmišljena.

Ove nedjelje advokat jednog od četvorice bjegunaca, koji su u međuvremenu uhapšeni, izjavio je za Frans pres da je njegov klijent Mahmud Abdulah Ardah rekao da je koristio kašike, tanjire i čak dršku čajnika da prokopa tunel iz ćelije, a da je počeo da kopa u decembru.

Ardah je jedan od četvorice bjegunaca koji je uhapšen poslije velike potjere.

Sva šestorica su optužena za kovanje zavjere da izvedu napade na Izraelce.

Dvojica su još u bjekstvu i potjera za njima se nastavlja dok se u Izraelu vodi istraga o propustima koji su doveli do tog, kako ocjenjuju, sramotnog incidenta koji Palestinci smatraju pobjedom.

"Odlučnošću, budnošću i lukavstvom i sa kašikom bilo je moguće prokopati tunel kroz koji su Palestinci pobjegli", napisao je pisac Sari Orabi na veb sajtu Arabi 21.

Palestinski karikaturista Muhamed Sabaneh je ukazao da je bjekstvo poslužilo crnom humoru i izložilo podsmijehu izraelski bezbjednosni sistem.

On je autor nekoliko karikatura na kojima je nacrtanakašika uključujući jednu pod naslovom "Tunel slobode".

Stanovnici palestinskih teritorija počeli su da nose kašike na demonstracijama u znak podrške Palestincima zatočenim u izraelskim zatvorima.

Bjekstvo je podstaklo divljenje i u Kuvajtu gdje je umjetnik Mitam Abadal napravio veliku skulpturu ruke koja čvrsto drži kašiku i nazvao je "Kašika slobode".

U Tulkarmu na okupiranoj Zapadnoj obali najnovije bjekstvo je podsjetilo Gasana Mahdavija kako su on i još jedan zatvoren 1996. pobjegli iz izraelskog zatvora kopajući tunel noktima.

"Nema toga što zatvorenici ne mogu uraditi i uvijek postoji greška u sistemu", rekao je Mahdavi koji je uhapšen ponovo i pušten poslije ukupno 19 godina u zatvoru.

On je dodao da je bijeg iz izraelskog zatvora nešto o čemu svaki zatočenik razmišlja.

Mahdavi smatra da će u istoriji ostati zabilježeno da je to ovog puta izvedeno uz pomoć kašike.

Preporučujemo za Vas