U napadu američkih bespilotnih letjelica u Kabulu, krajem avgusta, poginulo 10 civila

"To je bila greška i ja se iskreno izvinjavam"

8446 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američka vojska saopštila je da je prošlog mjeseca u napadu bespilotnih letjelicama u Kabulu poginulo čak 10 civila, uključujući sedmoro djece, i izvinila se za ono što je Pentagon rekao da je tragična greška.

Visoki američki oficiri rekli su da je napad 29. avgusta koji se dogodio pošto su strane snage završile posljednju fazu povlačenja iz Avganistana pogodio bombaša samoubicu Islamske države koji je predstavljao neposrednu prijetnju aerodromu u Kabulu.

"U vrijeme napada bio sam uvjeren da je udar spriječio neposrednu prijetnju našim snagama na aerodromu", rekao je novinarima američki general Frank Mekenzi, šef američke Centralne komande.

"Naša istraga sada zaključuje da je napad bio tragična greška".

Rekao je da sada vjeruje da je malo vjerovatno da su oni koji su poginuli bili militanti Islamske države ili da predstavljaju direktnu prijetnju američkim snagama.

Gotovo odmah su se pojavili izvještaji da su u napadu bespilotnim letjelicama poginuli civili, uključujući i djecu.

Portparol novih talibanskih vladara Avganistana, Zabihullah Mudžahid, rekao je u to vrijeme da je u napadu poginulo sedam ljudi.

BBC prenosi da je istraga je pokazala da je u napadu 29. avgusta ubijen nevini humanitarni radnik zajedno sa devet članova njegove porodice, uključujući sedmoro djece.

Najmlađa žrtva imala je dvije godine.

Američki obavještajci pratili su automobil čovjeka osam sati, vjerujući da je povezan sa podružnicom Islamske države u Avganistanu, poznatom kao Islamska država pokrajine Horasan (Khorasan), Isis-K ili ISKP.

Napad je bio jedan od završnih činova američke vojske u Avganistanu, prije nego je okončala svoju 20 godina dugu vojnu operaciju u toj zemlji.

Bonus video: