Pariz opozvao svoje ambasadore iz SAD i Australije

SAD, Velika Britanija i Australija u srijedu su objavile sklapanje bezbjednosnog partnerstva u Azijsko-pacifičkoj regiji, a kao prva posljedica toga je bila da je Australija raskinula ugovor o nabavci konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednog više desetina milijardi eura

7093 pregleda 7 komentar(a)
Žan-Iv Le Drijan, Foto: Reuters
Žan-Iv Le Drijan, Foto: Reuters

Pariz je opozvao danas na konsultacije svoje ambasadore u SAD i u Australiji zbog "izuzetne ozbiljnosti" najave o strateškom partnerstvu Amerike, Velike Britanije i Australije, čija prva posljedica je bila australijski raskid velikog ugovora o nabavci podmornica od Francuske, objavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.

"Na zahtjev predsjednika države odlučio sam odmah da opozovem u Pariz na konsultacije naša dva ambasadora u SAD i u Australiji. Ta vanredna odluka opravdana je izuzetnom ozbiljnošću objavama koje su 15. septembra dale Australija i SAD, rekao je on u saopštenju.

Prvi put da se takva odluka donosi za te dvije zemlje, posebno SAD, istorijskog saveznika Francuske od rata za nezavisnost.

SAD, Velika Britanija i Australija u srijedu su objavile sklapanje bezbjednosnog partnerstva u Azijsko-pacifičkoj regiji, a kao prva posljedica toga je bila da je Australija raskinula ugovor o nabavci konvencionalnih podmornica od Francuske vrijednog više desetina milijardi eura da bi se opredijelila za podmornice za nuklearni pogon od SAD.

To je izazvalo bes Pariza prema SAD i Australiji.

Le Drijan je rekao da je to "neprihvatljivo ponašanje između saveznika i partnera".

Francuski ministar juče je rekao da je to "nož u leđa" od strane Australije i "brutalna" oduka američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Francuska je takođe otkazala gala veče predvidjeno večeras za obilježavanje godišnjice borbe u Česapik Beju, odlučujuće u američkom ratu za nezavisnost, koja se završila pobedom francuske flote nad britanskom flotom 5. septembra 1781.

Bonus video: